Heta bastuäventyr
Alla vill in i värmen, gubbstämpeln är borta. Kanske ligger det något i det där med in sauna veritas? Lite hederligt nakenumgänge, helt enkelt, utan filter och lånta fjädrar.
Några som tagit fasta på bastutrenden är gänget bakom det spännande projektet Arctic Bath, som planeras öppna i Harads i december.
Det hela rör sig om ett runt, flytande kallbad på Luleälven. En året-runt-aktivitet som på sommaren är fritt flytande och under vintern infrusen i älven, med bad i en öppen vak. Kallbadet kommer att kunna ta ett femtiotal gäster och ska rymma flera bastur, en massagestudio, reception, butik och servering.
Swedish Lapland Visitors Board räknar med att Arctic Bath blir en ny reseanledning:
”Naturnära, småskaliga reseanledningar lockar internationella gäster till vår region. Där är Arctic Bath ett utmärkt exempel som vi med glädje välkomnar. Tillsammans med andra närliggande anläggningar, som Treehotel, får vi en världsprodukt”, säger Swedish Lapland Visitors Boards vd Erika Mattson.
Annars är nog Kukkolaforsen i Tornedalen den anläggning som är mest omtalad för bastu de luxe i norr. Här finns 13 bastur från olika epoker och områden. Den vedeldade bya-bastun, t ex, har plats för 65 personer och här finns även en sot- och tjärdoftande rökbastu, även kallad ”Rolls-Royce Sauna”.
Omtalad är även STFs fjällbastu i Alesjaure, längs Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Bastustugan ligger granne med en sameby 780 meter ovanför havet. Exklusivt och oåtkomligt. Efteråt kan ni njuta av ett uppfriskande dopp i älven Alesätno och, om ni har tur, kanske även av norrsken.
Såklart har också Ishotellet i Jukkasjärvi en bastu. På Jukkasjärvi Kulturbastu gör man ”de 10 stegen” ihop med en bastuguide och provar allt från bastubad till tvagning med tjärtvål, ett dopp i Torne älv och i de uppvärmda utomhusbadkaren. Baren är öppen, ja. Efteråt får ni diplom. Basta ya.
Bild: Artic Bath (Bastu)