Havsnära på två hjul

90 lättcyklade mil genom ett ständigt föränderligt landskap - nästan helt befriade från bilar! När den nya Sydkustleden, Sveriges tredje nationella cykelväg, invigs den 3 juni kan du och dina cykelkompisar uppleva hela den sydsvenska kusten från cykelsadeln, åtföljda av havsdoft nästan överallt.

Sveriges första nationella cykelled, Kattegattleden, går mellan Göteborg och Helsingborg. Led nummer två, Sydostleden, förbinder Växjö med Simrishamn. När landets tredje nationella cykelväg, Sydkustleden, invigs i juni binder den ihop Helsingborg och Simrishamn och därmed hela den sydsvenska kusten, till många cykelfrälsta turisters lycka.
Tillsammans bjussar de tre nationella cykellederna i fil på många olika upplevelser och fantastisk natur. Stad, slätt, skog och hav. Till stor del består lederna av bilfria cykelvägar och är märkta med röd-vita skyltar samt med lednumret (1, 2 eller 3).

Resmål Sverige ger er en uppfattning om hela sträckan, från Växjö till Göteborg, och lite av vad den bjuder på. Välj själva ifall ni vill trampa hela leden på en gång, ta en sträcka i taget eller göra lokala avstickare.

 

Sydostleden – från Småland till Österlen

Sydostleden är märkt med nummer ”2”. Den är nästan 30 mil lång och tar er från Växjö och Smålandsskogarna via skärgårdsliv i Blekinge och vidare mot den skånska kustidyllen Simrishamn

 

Växjö -Tingsryd, 49 km

Växjö rymmer allt från prisbelönta restauranger och en domkyrka till pittoreska gränder med kullersten och röda stugor. Varför inte ”grunda” innan resan på Växjös äldsta konditori, Broqvist, där Napoleonbakelsen kom till för nästan 150 år sedan? Andra Växjö-höjdare är Svenska Glasmuseet och Utvandrarnas hus.

Tingsryd- Fridafors, 29 km

Sveriges billigaste fika får man ju bara inte missa! På varuhuset Börjes i Tingsryd kan ni ta en kopp kaffe för bara 1,50:- och en räkmacka för 33,50:-. Stanna sedan till och beundra en av Smålands längsta och vackraste stenbroar i Blidingsholm.
Hovmansbygd har ett bevarat industrilandskap med fabriksbyggnader, järnvägsbank, dammar och kanaler. Här passerar ni besöksmålet Ebbamåla Bruk, förmodligen Europas bäst bevarade verkstadsindustri.

Fridafors-Karlshamn, 31 km

Nu rullar ni längs Mörrumsån, vida berömd för sitt laxfiske. Väl i mysiga Karlshamn, med många välbevarade hus från 1700- och 1800-talet, hittar ni en hel del restauranger, kaféer och butiker. I Karlshamns Kulturkvarter kan ni kolla in hur den berömda punschen en gång gjordes, liksom snus och cigaretter.
Det var här Kristina och Karl Oskar klev ombord båten som tog dem till Amerika. I hamnen står Utvandrarmonumentet som ett minne av alla dem som emigrerade från Sverige.

Karlshamn-Sölvesborg, 33 km

Denna etapp bjuder på ett öppet kustlandskap och lockar till dopp.
I laxmekkat Mörrum kan ni bland annat fiska lax och havsöring. Om inte annat kan ni besöka Laxens Hus. I Sölvesborg cyklar ni på den spektakulära Sölvesborgsbron, som knyter ihop Listerlandet med staden. Det är Europas längsta gång- och cykelbro, med en fantastisk belysning kvällstid. Ett givet fotostopp!
I själva ”Sölve” hittar ni allt som hör småstadslivet till. Till sevärdheterna hör 1300-talskyrkan St Nicolai och Fyra Årstiders Park, skapad av holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf som bl a även anlagt ”The Gardens of Rememberance” i New York, till minne av 11 september-terrorns offer.

Sölvesborg-Kristianstad, 33 km

I Valje rullar ni över gränsen mellan Blekinge och Skåne. Här utanför ligger Skånes enda skärgård.
Smugglarrundan, en lokal cykelled i Bromölla, ingår som en del av Sydostleden. Hakar ni på den till Bromölla kan ni besöka Havsdrakarnas Hus och det häftiga kulturhuset Ifö Center i den gamla keramikfabriken, mitt i Bromölla.
Handelsstaden Kristianstad ligger delvis under havsnivån och vallar och pumpar skyddar den mot översvämning. På pålar i vattnet väntar Naturum Vattenriket, med fokus på biosfärsområdet med samma namn. Här kan ni lära er mer om den säregna floran och faunan, äta, fika och njuta av vyn från panoramafönstren. Vid Stora Torg hittar ni det riktigt fina Regionmuseet med konsthall.

Kristianstad-Brösarp, 53 km

Mellan Kristianstad och badparadiset Åhus växer knäckebrödsråg, chipspotatis och Absolut Vodka-vete. Missa inte coola Absolute Home i Åhus, helt tillägnat bygdens export nummer ett. Spisar genuin skånsk ”mad” gör ni på Åhus Gästgivaregård.
På er fortsatta väg söderut, från banvallen vid Maglehem, kan ni vika av till det fina kaféet och kvarnmuseet Blåherremölla.
Norra porten till Österlen finns sedan i Brösarp – och här finns mycket att upptäcka! Upplev Brösarps omtalade backar, prova skånsk ”äggakaga” på anrika Brösarps Gästis och fika på tidlösa Café Smulan. Talldungens Gårdshotell och restaurang har blivit omnämnt av New York Times – find out why! Vill ni uppleva lite av den berömda Österlenkonsten ska ni besöka Brösarps Konsthall.

Brösarp-Simrishamn, 50 km

Sista sträckan på Sydostleden bjuder på slingrade vägar och härliga Österlenvyer.
Längs leden ligger 1700-talsslottet Christinehof med sin ekopark och med en feministisk historia. Strax intill väntar Kaffestugan Alunbruket, med fin-fika i urskånsk kulturmiljö.
För en så pass liten by, långt från allfarvägarna, har fiskeläget Kivik ett grandiost renommé. Här är det värt att stanna till. Somliga tänker på en viss årlig sommarmarknad när de hör namnet, andra på den stora tavlan som ”målas” med äpplen varje höst. Ytterligare andra associerar till must, konst eller sill. Inte undra på att så många livsnjutare, konstnärer och författare valt att leva och verka här.

Just livsnjutandet yttrar sig inte minst på kafésidan. Till smuliga smultronställen som inte får missas under Kiviksbesöket hör t ex Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvuds Nationalpark, med sin riksbekanta kakbuffé. Andra bullar blir det hos Kiviks egna Cake Cowboy Markus Lundqvist. Den som fikar på Svabesholms Kungsgård får inte missa att titta in hos grannen, Den Engelska Trädgården, och Stinas Café på Kiviks Musteri är ett bra ställe att pausa på när ni besöker Äpplets Hus. På Kivik Art Centre väntar en kombo av skulptur, arkitektur och natur. Hantverksgruppen KAOS säljer föremål i lera, textil, trä, silver, återbruk och annat i butiken i Södra Mellby.
Gör som många andra och besök även Buhres Fisk i hamnen, innan ni hojar vidare till Simrishamn. Här kan ni besöka det spektakulära vineriet Nordic Sea Winery där det erbjuds guidade rundvisningar, mat och en väldig massa dryck. Besök även något av stadens museer: Österlens Museum, Autoseum, Gösta Werner & Havet, Garverimuseet…

 

Sydkustleden samlar många turist-hits

Sydkustleden är märkt med nummer ”3”. Den är 24 mil lång och tar er från Simrishamn på Österlen till Helsingborg i nordväst.

 

Simrishamn-Ystad, 53 km

Mellan medeltidspärlorna Simrishamn och Ystad väntar något nytt bakom nästan varje krök. Besök de mäktiga 59 stenblocken som utgör Ale Stenar, de spännande vingårdarna, naturreservatet Sandhammaren, de mysiga kaféerna och krogarna. Eller ta er bara ner till någon av de vita stränderna, lägg er i sanden och njut.
I några av Ystads hundratals gamla korsvirkeshus återfinns kvarteret Per Helsa där ett tiotal kreatörer har sina ateljéer. På gården finns också ett poppis kafé. Klostret rymmer ett kulturhistoriskt museum och Konstmuseet visar skånsk och dansk konst. På Ystad Studios Visitor Centre kan ni lära er om film, gå in i kulisser och se er själva trickfilmade. Gör sedan gärna som Kurt Wallander och ta en fika på Fridolfs Konditori.

Ystad-Trelleborg, 47 km

På vägen västerut hojar ni förbi Beddinge strand och Böste innan ni når Sveriges sydligaste udde Smygehuk, där Uma Thurmans nakna mormor står staty i hamnen, i form av Axel Ebbes staty Famntaget. När ni anländer till Trelleborg är vikingaborgen Trelleborgen, med museum och kafé, väl värd ett besök. Den är en replik av den runda borg i trä som Harald Blåtand lät uppföra på 900-talet och som gett staden dess namn.

Trelleborg-Skanör, 27 km

Från vikingaborgen till Sveriges Riviera är det bara två mil. Den kritvita sandstranden runt ”Näset” har utnämnts till en av Europas vackraste av Rough Guides.
I Skanör kan ni äta fisk från rökerierna, besöka Badhytten eller Gästgiveriet och strosa bland de puttinuttiga husen. Det här är Sveriges artrikaste plats för fåglar och Falsterbo Strandbads Besökscentrum är ett mångsidigt inspirationsnav som tar ett helhetsgrepp på trakten, inklusive fåglarna. Vill ni kanske skåda pippi eller säl eller gå på bärnstensjakt? Det fixar personalen här.

 

Skanör-Malmö, 51 km

Nu är det bara fem mil kvar till Malmö, en av världens 10 bästa cykelstäder.
Men det fantastiska med Malmö är mycket mer än bra cykelvägar. Det är mångfalden, restaurangerna, torghandeln, parkerna, närheten till havet. Så stanna några dagar här. Handla på Möllan, bada på Kallis, besök Moderna Museet, Slottsträdgårdens Kafé och Västra Hamnen. Bland Malmös matoaser finns alltifrån Guide Michelin-diton till utmärkt street food. Visst ni förresten att Sveriges enda cykelhotell ligger här? Ohboy heter det, och har förstås allt ni behöver för att serva hojarna.

Malmö-Landskrona, 57 km

Resan norrut från Malmö erbjuder en behaglig cykeltur. Stanna gärna till vid Lommas långgrunda stränder eller på Bjärreds Kallbadhus.
Väl i Landskrona är besöksfästningen Citadellet stadens landmärke. Sveriges äldsta koloniträdgårdar, Rothoffska Kolonin, ligger på samma område. En av dem tjänar som ett museum över svunna tiders koloniliv.
På Landskrona Museum levandegörs intressanta människoöden i ”riktiga” miljöer och här ligger även Rum för Reklam, om reklamen i samhället.
Flera gånger dagligen går Ventrafikens färja över till cykelön Ven. Här finns bl a ett toppmodernt museum över astonom-stjärnan Tycho Brahe och whiskeydestilleriet Spirit of Hven.

Landskrona-Helsingborg, 27 km

På de knappa tre milen mellan Landskrona och Helsingborg upplever ni de idylliska Borstahusen och Pumphuset, med en berömd konsthall och restaurang med havsutsikt.
Vidare passerar ni Ålabodarna, Örenäs slott och pittoreska Råå innan ni når Helsingborg, en kontinental och levande stad med en mysig stadskärna och ett koncentrat av krogar, kommers och kultur. Här hittar ni också ”blomsterslottet” Sofiero och upplever grönskan och gemytet i Fredriksdals muser och trädgårdar. Kulturhuset Dunkers är ett av Sydsveriges främsta nav för all slags konst och gillar man svartkonst så ska man absolut även bege sig till Lakritsfabriken för lite sötsalt shopping. En snabb utlandsresa till Helsingör med en av färjorna för en smörrebrödslunch är ju inte heller att förakta!