Handgjort papper med hemligt recept

I över 300 år har Lessebo Handpappersbruk varit verksamt. Nu satsar man ännu mer på att utveckla turismen.

Lokalerna där Handpappersbruket i Lessebo ligger påminner om det en gång höga tempot bland producenterna. Industrikänslan finns, om än i mindre tappning. En trappa leder ner till undervåningen där man möts av stora kar, droppande vatten och andra redskap som ser ut som från en svunnen tid.

– Receptet är hemligt och allt görs via ögonmått enligt ett skriftligt recept med fingertoppskänsla hos pappersmakarna. Det är en del av hantverket. Tar man för mycket massa blir den för tjock. Det är ett hantverk som är byggt på känsla, säger Christina Gutierrez-Malmbom, VD på Bildningsbruket AB.

1693, när bruket startade, tillverkades karduspapper på befallning av den då nyanlagda marinbasen i Karlskrona. Första pappret med vattenmärke gjordes 1697 och 1719 fick pappersbruket sina privilegiebrev, vilket innebar ett officiellt tillstånd att tillverka papper.

– Svenska Handelsbanken använder sig av handpappersbrukets skrivpapper till alla sina styrelseprotokoll på huvudkontoret vid Kungsträdgården. Det har de gjort sen banken erhöll sin första oktroj 1871. Det är fantastiskt att de fortfarande gör det.

Förra året fick handpappersbruket nya ägare efter att det stått så gott som stilla en tid. Genom Bildningsbruket AB blev det möjligt för Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg att ta över.

– Vi är jätteglada att vi kan fortsätta att ha det i drift. Det är ett 300-årigt hantverk som har präglat hela bygden, säger Christina Gutierrez-Malmbom.

Nu har man utvecklat verksamheten och pappersproduktion, kafé och butik kombineras med möjligheten att konferera i den anrika miljön. Dessutom sker flera kulturarrangemang och events året om. På bottenvåningen pågår ständigt utställningar och man bjuder in till vernissage när de öppnas. Under hela året anordnas det konserter med en blandning av klassiskt, visor, pop, jazz och rock.

– Konserterna har varit populära. När vi hade Bengan Jansson var det fullsatt. Då hade vi uppemot 100 personer. Det är härligt när lokalen får liv.

 

Text: Lotta Eliasson