Hallå där, Morgan Gerle, chef för Publika avdelningen vid Kungliga Hovstaterna!

Varför ska man besöka ett av våra tio kungliga slott i år?

Som småbarnspappa vet jag hur svårt det kan vara att hitta något för hela familjen, men på slotten finns något för alla! Barnen vill se sådant de läst om i skolan eller vara med i någon av våra barnaktiviteter, vi äldre vill strosa och uppleva konsten och miljöerna. Och för de som är mer intresserade av att shoppa har vi många populära slottsbodar med ett brett utbud.

Vad svarar du de som menar att gamla slott bara är tråkiga och dammiga?

Kom och besök oss! Jag tror de flesta kommer bli förvånade hur levande slotten är. Kungafamiljen har många av sina programpunkter förlagda till slotten.

Vilket är ditt bästa slottstips för…

…trädgårdsälskaren?

Min favorit är barockträdgården vid Drottningholms slott. Om man går upp längst upp i slottet vid sitt besök och tittar ut genom fönstret – det är en utsikt man aldrig tröttnar på!

…kakmonstret?

Efter ett besök på kungliga slottet får man inte missa att besöka Stadsmissionens servering ett stenkast bort och testa deras mumma. Det är en kaka som bara säljs där och som är väldigt god. Hinner man inte sitta ner kan man alltid köpa med sig en burk kungliga kakor i slottsboden.

…musikfantasten?

Varje söndag gästas Slottskyrkans gudstjänst i kungliga slottet av körer från hela Sverige. Det är fri entré och en upplevelse att fira gudstjänst i Tessins Slottskyrka. Håll också utkik efter sommarkonserterna på slotten. Det blir alltid spännande och oväntade musikmöten.

…konstälskaren?

Alla slotten har unika konstföremål. Mitt tips är att gå en guidad visning vid besöket för att inte missa några mästerverk.

…hästbitna?

Hovstallet precis bakom Dramaten i centrala Stockholm har öppet varje helg och på sommaren finns det ett mysigt café på innergården.

…skolgrupper?

Kungliga slottet – hela Sveriges historia finns representerad där, allt från de stabila murarna från 1200-talet (som syns bäst i museet Tre Kronor) fram till kung Carl XVI Gustafs jubileumsrum, som inreddes vid 25-årsjubileet av trontillträdet.

På några av slotten finns butiken Slottsboden att handla i. Vad säljer bäst?!

Små souvenirer som pennor och vykort vill många ha med sig hem som ett kungligt minne. Och kungliga kakor!

 

Slottsboden Foto Emily Dahl copy Kungl. Hovstaterna