Ha de’ gôtt! på Bästkusten

Den svenska västkusten kryllar av go’a gôbbar, öppna hav, kobbar, krabbor och skär. Här blir du frisk till hälsan och humöret, som Evert Taube skaldade i Inbjudan till Bohuslän.
Följ med oss på en go’ tur till Bohuslän och upptäck en bred horisont av intressanta grupplevelser med doft av tång och salt.

Från Strömstad till Fjällbacka
-Gränslös shopping och idylliska mordplatser

Sveriges västligaste stad Strömstad är också Bohusläns nordligaste. Tillika är den Norges tredje största handelsstad. Hit vallfärdar norrmännen för att handla billigt och Strömstads shoppingutbud är därefter: kjempestort.

Strömstad, med sina kullerstensgator och gamla trähus, är också en anrik kurort. Traktens mest kända besöksmål är kanske ändå Kosteröarna, där Sydkoster är den större. För att komma dit tar man helt enkelt färjan från Strömstad. På Sydkoster ligger ett naturum för den marina nationalparken, Sveriges enda. Här finns också ett ”klappakvarium” där man kan se och klappa på några av Kosterhavets invånare. Besöksträdgården Kosters Trädgårdar har restaurang och gårdsbutik och takterrassen på fiskrestaurangen Kostergården kan skryta med en av Västkustens bästa havsutsikter.

Sommartid går det också båtar från Strömstad över till Nord-Långö med sten- och blomsterträdgården Alaska. Hit återvände guldgräverskan Hilma Svedahl från Alaska på 1920-talet och byggde upp en fantastisk, kitschig trädgård av stenar, snäckor och cement. Under flera decennier var den ett poppis utflyktsmål men efter Hilmas bortgång på 1960-talet förföll fantasiverket. Efter insatser på 1990-talet har Alaska åter blivit ett omtyckt och skönt retro besöksmål. Här finns också ett sommarkafé och museet som berättar sagan om Hilmas strapatser.

Mer Strömstad:
– Kosteröarna är så gott som bilfria. Ett rundturståg kör guidade turer på ön.
– Maritima Lovéncentret på Tjärnö har Sveriges artrikaste akvarium.
– Nära norska gränsen ligger Älgafallet, ett 46 meter högt vattenfall med en spännande gränshistoria.
– Traditionella skärgårdsturer, sälsafari, Taubeturer med trubadur, fisketurer efter kräfta, makrill och hummer, med smuggelkungen i skärgården… Kosterhavet vimlar av organiserade tematurer för grupper. Strömstads turistbyrå har kollen.

Strax söder om Strömstad väntar Vitlycke museum, i Tanums världsarvsområde. En besöksanläggning med tema hällristningar och bronsålder. På Vitlyckehällen talar nästan 500 bilder till oss genom tre årtusenden.

En helt annan slags bilder frammanar det lilla fiskeläget Fjällbacka. En av ortens mest hängivna semesterfirare har fått ge namn till Ingrid Bergmans torg och här utspelar sig ju som bekant Camilla Läckbergs deckare. Var bor Erika och Patrik och var tog Läckberg egentligen livet av folk? Fjällbackaguiderna vet svaren – på många språk. Visste du förresten att Camilla Läckberg är den sjätte mest lästa författaren i Europa? Hittills har böckerna kommit ut i över 50 länder.

 

Skörda sjögräs med Catxalot

Äta tång – går det? Jomen visst. Det finns inga giftiga tångarter i Sverige, men vissa arter smakar betydligt bättre än andra.

Den som vill lära sig mer om olika sorters tång samt hur man plockar och tillagar dem ska bege sig till det lilla kustsamhället Havstenssund, på Västkustens nordligaste kant. Där driver sedan 2014 Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson företaget Catxalot som fokuserar på tång och strandväxter – ett nästintill outforskat matområde, åtminstone i Sverige. Tången växer utmed stora delar av kusten, är vegetarisk och behöver inte odlas. Förutom den goda smak och konsistens som sjöväxterna tillför är de dessutom vackra på tallriken. Och en given snackis kring matbordet!

Catxalot har en tångbutik och erbjuder en rad olika aktiviteter, bland annat tångsafari på klipporna, matlagningskurser, tångpaddling, snorkling, workshops och provsmakningar.

 

Från Hunnebostrand till Uddevalla

-Stenrikt på romantik

Följer man kustvägen söderut från Fjällbacka hamnar man strax i Hunnebostrand. Här har man i långliga tider brutit och lastat sten som sedan skeppats ut i världen. Än i dag kan man vid ”Kärringabadet” se graniten som Hitler beställde till sitt segermonument. Stenhuggarmuseet speglar en tid av slit och – bokstavligt talat – hårt arbete för inte alltför länge sedan.

Från Hunnebostrand är det poppis att ta ”berättarbåten” M/S Soten via stenbygget Sotekanal till turistmagneten Smögen. Promenera utmed den riksbekanta träbryggan – Sveriges längsta – handla i bodarna, besök fiskhallarna och ät nyfångade räkor. En del väljer också att ta turbåten över de blå böljorna till bergiga Hållö för en titt i Bohusläns äldsta fyr.

 

På vägen mot Lysekil väntar den välbesökta djurparken Nordens Ark, med ett åttiotal utrotningshotade arter. Just i Lysekil är det havets djur det fokuseras på: det fantastiska akvariet Havets Hus visar upp Västerhavets många arter – från småfläckig rödhaj till död mans hand.

 

Bohuslän har inspirerat fler författare än Camilla Läckberg. Från Lysekil går båten över till skärgårdsidyllen Skaftö – kanske mer känt som Saltön. Här ligger nämligen bland annat Grundsund, ett charmigt fiskesamhälle som förevigats i den populära tv-serien efter Viveca Lärns böcker. Restaurang Pelles Rökeri står f ö kuliss för ”Lilla Hunden” – kanske äter ni er lunch där?

 

På de närliggande ”paradisöarna” Malö, Flatö och Ängö vistades periodvis Evert Taube och diktade många av sina mest älskade visor. Handelsman Flink med handelsbod, restaurang och hotell ligger fortfarande på Flatön, inte långt från Stättebackens krök. (Visste du förresten att Flink fick sitt namn av Evert Taube på grund av att han ansågs särdeles långsam?!)

 

Fortsätter man med färjan över till Orust väntar bl a ett fint pelargonmuseum och Tavlebords Honungsgård där grupper kan få en visning av binas strävsamma liv, äta en bit mat och handla diverse ”biprodukter”. Shopping av annat slag erbjuder Göksäter, också kallat ”Orusts Ullared”.

 

Åter på fastlandet tar vi sikte på Uddevalla, Bohusläns största stad och ett praktiskt resnav för den som är satt att utforska trakten. I Uddevalla hittar man bl a Bohusläns museum med konsthall och butik och på de berömda skalbankarna har istiden hopat mängders mängder av musslor, snäckor och havstulpaner. Helt nära Uddevalla återfinns också sirligt vackra Gustafsberg, Sveriges äldsta bad-och kurort med charmiga hus och stolta 1700-talsanor. Missas inte att strosa en bit på strandpromenaden – är den kanske Sveriges vackraste?

 

Mer Uddevalla:
Blandat med en dragspelslåt, dunket från en fiskebåt… Skärgårdsbåtarna i Uddevalla gör populära skaldjurskryssningar och ”vanliga” diton till bl a Lysekil, Smögen eller Käringön.