Gott om plats för möten ombord på nya Viking Glory

Sedan den 1 mars 2022 trafikerar Viking Lines nya fartyg Viking Glory dagligen sträckan Stockholm–Åland–Åbo. Det är trendigt, lyxigt och tillika ett av världens mest klimatsmarta.
Resmål Sveriges Lotta Eliasson åkte till Åbo t/r med Viking Glory och fascinerades av ett kryssningsfartyg med drag av storstadshotell och charmades av lilla stora Åbo.

Doften av friskt hav och kaffe slår emot oss i entrén till Viking Lines splitternya kryssningsfartyg Viking Glory. Receptionen påminner om ett extra lyxigt hotell. Möbler och inredning ger ett mysigt, murrigt intryck där man enkelt kan slå sig ner för en kopp kaffe, drink eller en enkel måltid.
– Det här är Torget och vi ser det som båtens hjärta, säger Daniel Atteroth, som är sälj- och internationell marknadsdirektör på Viking Line.


Foto: VIKING LINE

Fullt schema ombord
Han menar att Torget är den pulserande del av fartyget som alla resenärer utgår ifrån. Här finns receptionen som hjälper besökare vidare men Torget är också en mötesplats.
– Här träffas man vare sig man känner varandra eller inte. Många tar en kaffe och börjar att prata med varandra. Det är väldigt trevligt att se.

Resan över till Åbo erbjuder ett fullspäckat schema för den som vill. Internationella artister uppträder på scener och barerna är öppna långt in på natten. Dansgolvet fylls snabbt av danssugna gäster och de modernt inredda nattklubbarna är välbesökta. Ombord finns förstås också flera restauranger med olika inriktningar.

En egen ”lönnkrog”

En av Viking Glorys krogar heter Algot´s – ett vardagsrum med en skön varm känsla, döpt efter den finska spritsmugglaren Algoth Niska som levde i början av 1900-talet, var befälhavare och ägde flera snabba fartyg. När alkoholförbudet inträdde i Finland 1919 smugglade Niska vin och sprit från bland annat Sverige, vilket ådrog honom en och annan fängelsevistelse.

– Det är en rolig historia men till skillnad från verkligheten så serveras det ingen smuggelsprit här i baren – däremot en massa läckra drinkar, säger Daniel Atteroth och skrattar.

A dining room with a view

Den som vill ha en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga ska hyra matsalen Fyren, som har ett roterande bord med 12 sittplatser.
– Här behöver ingen sitta med ryggen mot utsikten utan alla får sin del av upplevelsen.


Foto: Niklas Ådemark

Vägen upp till Fyren via den gyllene trappan mot fören skänker en känsla av lyx och när rätterna serveras av Viking Lines personal i solnedgången på väg ut genom Stockholms skärgård blir upplevelsen snudd på magisk.
– Den här matsalen är perfekt att hyra om man är ett gäng som haft konferens ombord. En bra och fin miljö att reflektera i, säger Daniel Atterroth.


Foto: Niklas Ådemark

Viking Glory rymmer 14 konferensrum och sammanlagt kan 400 konferensgäster inta fartyget samtidigt.

Klicka här för att komma till M/S Viking Glory’s hemsida

Omslagsbild: VIKING LINE