Göteborg, en av världens mest hållbara destinationer

Förra året utsågs Göteborg av Lonely Planet till världens mest hållbara stad att besöka. Till ”hygienfaktorerna” hör förstås sådant som schyssta tågförbindelserna, att nästan alla hotell är miljödiplomerade och att det mesta går att nå till fots. Därtill kommer en hel del härligt hållbart att hitta på och njuta av i och runt staden.
Häng med oss på Resmål Sverige när vi guidar er till en grönare väst-i-mester i sommar!

Med skepp & hoj
Elbåtar dyker upp här och var. I Göteborg kan man sedan 2021 hyra elbåt hos Let’s Boat och upptäcka staden på hållbar väg via kanalerna. Båtarna, som ligger vid Lejontrappan i Stora Hamnkanalen, rymmer 12 personer. Hyrcyklarna Styr & Ställ finns på över 130 platser.

 

Modernt muralt
Göteborg kan visa upp runt 100 väggmålningar. Den 21 km långa konstrundan inom projektet Sätt färg på Göteborg, med fokus på social hållbarhet, är en gång-/cykelsträcka mellan Angered och Röda sten, kantad av muralkonst och utsmyckade tunnlar med hög wow-faktor. 

 

Hållbara nöjen
Till år 2025 ska Nordens största nöjespark bli världsledande inom hållbar parkverksamhet. Samtliga av parkens attraktioner drivs på 100 % förnybar energi och här finns allt från KRAV- restauranger till ekologisk sockervadd och miljömärkt choklad i tombolan. 

 

Räddade luncher, närproducerat & eko
Runtom i hela Göteborg väntar gott om hållbara alternativ på tallriken och i glaset. Hugg t ex in på Restaurang Svinns luncher med “räddade” ingredienser eller njut av lokala råvaror på Restaurang Familjen

 

Cirkulära rundor
Varför inte ta er över bron till Hisingen och gå av vid Hjalmar Brantingsplatsen. Norr om hållplatsen ligger Björkåfrihet, CG Antikmarknad, Goa tider och många andra secondhandpärlor. Söderut väntar noga utvald vintage på Kvillehyllan och Melins retro. Eller besök Majorna och upptäck Majornas saker från förr, Fabriken, Gbg Deco, Tracks Recycle med flera. Här finns också gott om vegetarisk och vegansk spis på bl a Blackbird, Kafé Gapet och Musikens Hus & Café Hängmattan.

 

Lite utanför:

 

Garveriet & Gunnebo 

Strax utanför stan väntar två utflyktsmål som visar stor omsorg om planeten. Efter en hållbar lunch på Garveriet i Floda kan ni välja att ta er via vandringsled till Öijared Resort med spa, bad och ekologisk hudvård. Garveriet erbjuder vandringspaket med mat på plats och spa och logi i Öijared. På Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal är det poppis att boka det stora bordet intill Stensjön och laga maten själv, med råvaror och bröd från slottets KRAV-restaurang (99,4 % eko-råvaror) eller få den lagad av sin egen Gunnebo-kock. 

 

Seafood safari on the rocks
På Hönö i Göteborgs norra skärgård återfinns Kastor Boat Trips som använder hållbara lokalt byggda båtar med bränslesnåla motorer. Från april till oktober hjälper de dig och ditt sällskap att fiska. Efteråt kan ni ta hand om fångsten själva eller få den tillagad på någon av krogarna i hamnen. I juli-augusti erbjuds även privata turer med krabbfiske, där ni får koka fångsten i stora kitteln och frossa ”on the rocks” på en holme.  

 

Trädtälta nära Pilgrimsleden
En och en halv mil norr om Göteborg ligger Björsjöås. Där kan den som vill komma riktigt nära naturen bo i coola tält uppe i träden! Det är Pevon Ecoturism som erbjuder övernattning i trädtält som ett äventyr i sig, eller så väljer man att vandra sträckan Storås-Jennylund på Pilgrimsleden och trädtälta längs vägen.