Glasklara utflyktsmål

Sverige vimlar av glashyttor att besöka. Har du varit på någon av dessa?

SKÅNE Anders Wingårds glashytta ligger i det lilla fiskeläget Baskemölla strax norr om Simrishamn på Österlen. Här tillverkas glas på traditionellt vis, främst dricksglas avsedda att användas till vardags. Mest känt är kanske hans isbitsglas med färdig ”isbit” i och hans koboltblå glasklot att ha ute i trädgården.

VÄSTERGÖTLAND Häftiga Glasets Hus i Limmared är ett genomtänkt och finurligt utflyktsmål med utställning, hytta och krog. Den världsberömda ABSOLUT-flaskan tillverkas på andra sidan vägen men i museihyttan på Glasets Hus arbetar man ”old school”. Glas, vaser, buteljer och prydnadssaker finns att köpa i butiken.

SMÅLAND The Glass Factory är ett upplevelsebaserat, modernt glasmuseum med egen hytta i Boda. Här väntar mer än 40 000 konstglasföremål från ett 50-tal konstnärer. Grupper kan boka en halvdag på The Glass Factory med visning av historiska och samtida utställningar, av hyttan, mat och hyttfika samt kreativa prova på-aktiviteter.

SMÅLAND Orranäs glasbruk ligger på det gamla bruksområdet i Orrefors. I en samtida utomhusglashytta får besökare uppleva hur glaskonst skapas. Grupper kan boka ”glastronomi”, med matlagning på glödande glas och glasshow. Hyttan omges av en phytopark, med växter som suger upp om omvandlar miljöfarliga ämnen som kan ligga dolda i gammal industrimark. 

Kosta Glasbruk

SMÅLAND Sedan 1742 har det skapats glas på Kosta Glasbruk. Och i lilla Kosta kretsar det mesta kring glaset. Här kan man förstås besöka hyttan och se glaset ta form, beundra konstglaset på Kosta Boda Art Gallery, bo på glashotellet Kosta Boda Art Hotel, spana på djuren i safariparken, shoppa i den stora outleten och en hel del annat.

JÄMTLAND Åre Glashytta ligger i Duveds stationshus 10 minuter från Åre. Smältugnen omges av ett ljust och rymligt galleri och butik. Varje produkt skapas på plats och inspirationen hämtar tjejerna i hyttan från fjällvärlden. Till FIS Alpine World Ski Championships i Åre 2019 tillverkade Åre Glashytta hederspriserna, en snöboll i grått och vitt glas.