Glaset lever vidare hos Perssons

De tillhör det fåtal aktörer på marknaden som återbrukar vanliga flaskor, burkar och karaffer. I Persson & Perssons glashytta i Ösjöbol strax utanför Åseda förädlas produkterna genom uppvärmning och omformning.

Återbruk så långt det går är Persson och Perssons devis. I glashyttan i Ösjöbol strax utanför Åseda tar man både till vara på gammalt glas och återbrukar spillvärme.

– Det är kul det vi gör nu för vi bryter en ganska outforskad mark, säger Elin Persson som är den ena halvan av företaget.

Den andra halvan, Morgan Persson, delar hon inte bara hytta med utan också livet och tillsammans har de fyra barn.

Både Morgan och Elin har lång erfarenhet inom glasvärlden och Morgan Persson är också erkänd glaskonstnär. Sedan 2017 har han sålt för flera gallerier och mässor i New York, Chicago och Miami.
Elin är från början textilkonstnär men fastnade för glaset som material redan i början på 2000-talet. Hon är utbildad vid Glasskolan i Orrefors och har ett skarpt öga för formgivning i flera olika material. För tre år sedan öppnade de portarna till glashyttan och strax intill ligger deras hem.

– Vi köpte en gammal butik som vi gjorde om till bostad på övervåningen och butik på nedervåningen, säger Elin Persson.

Butiksdelen har fortfarande den gamla träinredningen kvar och de små trälådorna skvallrar om att det förmodligen har varit en detaljrik handel en gång i tiden. Dessutom står en gammal kassaapparat kvar på försäljningsdisken som charmerande påminner om svunna tider.

Men det är inte bara glaset och butiksinredning som paret vill tillvarata. Den spillvärme som uppvärmningsugnen släpper ifrån sig ska värma upp ett blivande orangeri.

– Här kommer vi att kunna servera mat och dryck. I vinter är alla välkomna att dricka glögg och äta pepparkakor, säger Morgan Persson.

Text och foto: Lotta Eliasson