Glasbaren

I Kosta Boda Art Hotels bar får man uppleva havets läckerheter – ett verk som bygger både på fantasi och verklighet.

Vet man inte om att glaskonst­nären Kjell Engman hämtat inspira­tionen till Kosta Boda Art Hotels glasbar under en dyktur i Thailand missar man de flesta detaljer som ger rummet en historia.

Över bardisken hänger lampor som ser ut som dykartuber gjorda i glas och borden runt om pryds av havets symboler och fantasifigurer.

– De borden där borta är till exempel sjöjungfrur, säger Fredrik Karlsson som arbetat som barchef på Kosta Boda Art Hotel i fem år.

Hela baren är byggd i glas. Allt­ifrån barstolar, bord och bardisk går i en blå nyans och från taket hänger glastappar som föreställer ljusets brytning i vattenytan. Vattnet återspeglas i både tak och golv. I trappan syns en strimma blått som fortsätter ner i hotellets SPA-avdelning.

– Man kan säga att vattnet rinner igenom hela hotellet och går man ner till SPA-avdelningen finns ett vattenfall av glas med fiskar på väggen, säger Fredrik Karlsson.

Två skulpturer står innanför entrén och kallas Havets väktare. I samma formspråk återger Kjell Engman skulpturerna som står i barens bord. Här har han låtit fantasin flöda när han skapat sina sjöjungfrur.

Beställer du en drink som heter 1742 får du en blandning av bland annat punsch, svensk calvados och hjortronlikör. Den serveras i en glasugn i miniatyr och ger både en visuell och smakrik upplevelse.