Gjutet glas skapar unika uttryck

Konsten tar allt större plats på Målerås Glasbruk. Mats Jonasson har förfinat processen med gjutet glas och även utvecklat ska­pandet med andra material. Målerås har sedan formgivaren Mats Jonasson kom till bruket haft gjutning som expertis. Konstnären är mest känd för sina kristallskulpturer med djur. Tekniken för gjutet glas har företaget utvecklat med åren och idag finns makalösa konstverk på väggarna i Målerås utställningslokal.

– Mats Jonasson har förfinat och utvecklat arbetet med gjutning vilket har varit väldigt lyckat, säger Martin Robertsson, VD för Målerås glasbruk.

De uttrycksfulla glasblocken till­verkas i hyttan och kommer sedan in till avdelningen där de efterbearbetas. Här blästras, slipas, målas och putsas de tills de uppnår perfektion.

– I ett sådant block är det 12 olika steg för att få det klart. Enbart blästr­ingen är i tre olika nivåer för att få det rätta djupet och den tredimensionella upplevelsen, säger Martin Robertsson.

Målerås har ett antal butiker runt om i landet och även utomlands. Bara i Stockholm har de tre butiker som enkom säljer produkter från Målerås men deras produkter står att finna i ett 40-tal länder över hela världen.

Förutom Mats Jonassons gjutna produkter blåser man även servisglas i hyttan.

– Vi har hittat vår nisch med gjut­ningen vilket har varit nödvändigt
eftersom servisglasen har en sådan konkurrens. Trots det har Mats Jonasson lyckats skapa sig ett unikt uttryck även inom servisglas. Annorlunda är bra!

Från restaurangen på övre plan kan man som besökare bekanta sig närmare med produktionen. Genom ett fönster som vetter ut mot hyttan får man en bra upplevelse och känsla för hur glastillverkningen går till. Vill man prova att blåsa sin egendesignade kristallskål går det också bra.

– Våra glasmästare hjälper till att forma idéer till verklighet. Det kan bli riktigt spännande, säger Martin Robertsson.

Text: Lotta Eliasson