Friluftscharter på svenska

Det tycks stå klart: 2021 blir året då organiserad vandring i Sverige boomar stort. Och varför inte – vårt avlånga land ståtar ju faktiskt med mer orörd natur än något annat i Europa.

Men är man ingen van skogsmulle är det inte alltid så lätt att bara knata ut i terrängen. Under senare år har flera svenska researrangörer tagit fram vandringsresor på hemmaplan ”à la charter”, i mindre grupper, inklusive transport, hotell, måltider och guide. Läs om några av sommarens paketresor i urval – fler finns förstås på arrangörernas hemsidor.

Österlen
I Sveriges eget Provence väntar gröna kullar, vita stränder, korsvirkeshus och fiskebyar. Och vin. Här vandrar ni via Brösarps backar och Stenshuvuds nationalpark och besöker producenter med koll på vin och skånskt gemyt. I glasen vankas Solaris, Rondo och andra druvor speciellt framtagna för vårt klimat. 

Med vem: Escape Travel

Avgångar: 1

Dagar: 4

 

Öland
Öland är mer än bara sköna stränder. Och mestadels är ön dessutom platt! Njut av en rik och unik flora och fauna, det karga alvaret och skiftande jordbruks- och skogsmiljöer. På den här guidade trekken besöks bl a Böda ekopark med Trollskogen, fyren Långe Erik, Byrums raukar, Sollidens och Borgholms Slott.

Med vem: GoActive
Avgångar: 2
Dagar: 6

Tiveden

Naturkompaniet Resor är butikskedjans nya reseservice. Från och med i år erbjuder man ihop med researrangören Äventyrsresor paketresor i Norden för erfarna hikers och nybörjare. För de senare finns t ex helgen ”Första natten ute” i Tivedens urskog, med hyfsat korta dagsetapper i lättvandrad terräng.

Med vem: Naturkompaniet
Avgångar: 3
Dagar: 4

Höga kusten

Visste du att Sverige har världens högsta kustlinje? Ingen annanstans än på Höga kusten i Ångermanland har landhöjningen varit lika stor sedan inlandsisen släppte på trycket. Escape Travel plockar russinen ur kakan, med geologi, trollskogar, skärgård, strålande utsikter och surströmming på menyn. 

Med vem: Escape Travel

Avgångar: 3

Dagar: 6

 

Lappland
Lapplands fjällvärld är exotisk för de flesta. Här bjuds trekking, bastubad, samiska offerplatser och en äkta kanjon. Mellan aktiviteterna finns tid för återhämtning och reflektion. Detta är en innehållsrik resa med många höjdpunkter, boende i Abisko på STF:s turiststation och vandring på bland annat Kungsleden. 

Med vem: TemaResor
Avgångar: 9
Dagar: 7