Från bioduken till scengolvet

Till hösten kan den svenska publiken se fram emot hela fyra internationella musikaler som aldrig tidigare satts upp här. Tre av dem bygger på succéfilmer men Titanic the musical utgör undantaget. För även om musikalen och filmen baseras på samma historiska händelse och hade premiär samma år, så är handlingen i de båda verken inte densamma. Låter det spännande? Det tycker vi också!

Anastasia

Broadwaymusikalen Anastasia är en mäktig saga för hela familjen, baserad på den tecknade filmen från 1997 med samma namn. I höst fyller den Malmö Opera, med bl a Tuva B Larsen, Andreas Weise och Lill Lindfors. Handlingen utspelar sig i Ryssland, där det just varit revolution. Tsarfamiljen har mördats och bolsjevikerna har tagit makten. Men ryktet går om att den yngsta dottern Anastasia kom undan och gömmer sig någonstans. Och i S:t Petersburgs fattigkvarter hankar sig Anja fram som gatsopare… Den medryckande musiken innehåller allt från klassisk musikalmusik till wienervals och charleston. Anastasia får Sverigepremiär den 2 september.

 

Titanic 

1912 krockade den ”osänkbara” oceanångaren Titanic med ett isberg och sjönk på sin jungfrufärd mellan Southampton och New York. 1997 gick musikalen Titanic upp på Broadway. Precis som James Camerons film med samma namn, med premiär senare samma år, gjorde musikalen med musik av Maury Yeston och manus av Peter Stone megasuccé. Publiken får följa olika livsöden från 1:a till 3:e klass under tre omvälvande dagar till havs. Det är skeppsbyggaren, kaptenen, ägaren och flera resenärer med stora drömmar om en ljus framtid ”over there”. En drabbande musikalupplevelse med Sverigepremiär på Wermland Opera i Karlstad den 29 september. 

 

Bodyguard 

Filmklassikern The Bodyguard från 1992 med Whitney Huston och Kevin Costner i huvudrollerna har gjort succé över hela världen i musikalversion. I The Bodyguard – The Musical syns idolvinnaren Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis i rollerna som världsstjärnan Rachel Marron och den f d Secret Service-agenten Frank Farmer, som ska skydda henne mot en okänd och hotfull stalker. Musikalen är en hyllning till Whitney Houston och innehåller inte bara filmens megahits som t ex I Will Always Love You, Run to You och I´m Every Woman, utan även flera av Houstons största hits. Svergepremiär på ChinaTeatern i Stockholm den 8 september. 

 

Tootsie 

Musikalkomedin Tootsie baseras på den Oscarsbelönade filmen med Dustin Hoffman från 1982. Det är historien om den karriäristiske skådespelaren som plötsligt gör succé och får de roller han vill ha den dag han utger sig för att vara kvinna. När Tootsie intar Oscarsteatern i Stockholm med Robert Gustafsson i rollen som Michael Dorsey/Dorothy Michaels är den omstöpt till en musikalkomedi anno 2022, utan att överge originalet. Tootsie hade premiär på Broadway 2019 och skaparna belönades med en Tony Award för sina lysande texter. I den svenska versionen är de översatta av virtuosen Calle Norlén. Tootsie har premiär 29 september.

 

—————————————————————————————–

Kim Larsen & Gasolin 

En dansk musikalframgång, Midt om Natten, kommer (kärleksfullt försvenskad) till Malmö. Det bjuds på hits från filmsuccén från -84 med samma namn, av och med Danmarks nationalskald Kim Larsen, och dessutom andra klassiker av Larsen och kultbandet Gasolin, som bl a Lille du, This is my life, Langebro och Vi er dem. Premiär på Nöjesteatern 23 september.

Annie 

Lisebergsteatern i Göteborg vankas det Broadwaymusikal i form av Annie – en föreställning full av sång, musik och dans och med många barn på scenen. Berättelsen om det rödlockiga yrvädret Annie utspelar sig under Depressionen i 1930-talets Amerika och innehåller örhängen som It ́s the hard-knock life och Tomorrow. Annie får premiär den 16 september.

Hasse & Tage 

Hasse & Tage är nog vårt mest älskade komikerpar. Hyllade för sina sketcher, sånger och monologer har de lämnat oförglömliga spår på humorscenen. I Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage möter publiken Johan Glans, Emma Molin, Adde Malmberg, Mimi Terris och Eric Stern i en klassisk nummerrevy. På Cirkus i Stockholm från 18 november.

Petra Mede 50/50

3 november är det premiär på Scalateatern i Stockholm för Petra Medes nya humorföreställning 50/50, där hon reflekterar kring åldrande och en vardag full av postitlappar, misslyckade matlagningsförsök, Jennifer Anistons Instagram och en insjunknande rumpa. Med humor visar hon att ”åldrande är precis så underbart och fasansfullt som man kan tro”.

Arsenik & gamla spetsar 

Joseph Kesselrings älskade kriminalfars om systrarna Abby och Martha är rapp, rolig och smart men också dov och stundtals kuslig. De gamla damerna inackorderar ju ensamma äldre män för att sedan förgifta dem med arsenik. Det är ju så synd om de stackarna! Allt funkar fint tills den dag de får oväntat besök… På Uppsala stadsteater fr o m 15 oktober. 

De 39 stegen 

På nya Sara Kulturhus i Skellefteå ger Västerbottensteatern Hitchcock-klassikern De 39 stegen – en rafflande thrillerkomedi med film noir-känsla, tågjakter, spioner, femmes fatales, skurkar och skratt. Epoken är 1930-tal i Skottland och England. De fyra skådespelarna delar på över 150 roller och bytena sker i en halsbrytande takt. Premiär 16 november.