Formgivare hyllar glasarbetare inför utställning

”Utan dem kan jag inte göra något och ingen av oss är Zlatan. Alla är lika värda”
Tre framstående konstnärer kommer under våren och sommaren att ställa ut på Kosta Art Gallery. Vanligtvis ser man inte Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson och Markus Åkesson i glasvärlden. Oftast arbetar de i brons, trä eller måleri.

På Kosta Art Gallery i Bruno Mathssonhallen öppnar en ny utställning som under våren och sommaren ska visa verk i blandat material.

Ellen Ehk Åkesson, som ofta arbetat i brons och lera, fick Ulrika Hydman Valliens stipendium 2019. Priset innebar bland annat att få experimentera med glas på glasbruket i Kosta.
– Då fick jag mersmak och jag tycker det är väldigt inspirerande att jobba i team som man gör med glasblåsarna, säger hon.

Trots att hon är uppvuxen i Småland och sett glaset på nära håll var glaset som material främmande och från början tyckte hon det var svårt att hitta sitt eget uttryck.
– Jag fick fundera över vad glaset tillförde mitt språk men nu känner jag att jag har hittat sättet att nå fram på.

Hon har bland annat skapat formar i lera som glasblåsarna blåser glaset i.
– Det blev ett sätt för mig att styra formen mer och att skapa relief genom att forma hålrum är en bekant process.

Markus Åkesson har under många år arbetat med måleri i stort format och när han för första gången kom till hyttan blev han mycket fascinerad. Precis som Ellen Ehk Åkesson säger håller han med om att det blir helt annat när glasblåsarna är med i processen än när han målar ensam i sin ateljé.
– Om man tänker på den kunskap som glaspjäsen går igenom är det otroligt. Först hos hantverkarna i hyttan, sedan i den kalla delen där man slipar. Det är så mycket kunskap att det inte fylls i endast en människa, säger han.

Utmaningen med glaset för Markus Åkesson är de egenskaper som glaset besitter.
– Det rör på sig och rinner i väg men det är också något som man kan arbeta med. Jag låter formerna ta vid i sin naturliga form och glaset får självt leva fram formen.

I den stora utställningshallen kommer Ellen Ehk Åkesson och Markus Åkesson att tillsammans ställa ut under namnet Trailing moss and mystic glow.
– Inspirationen hämtar vi ofta från skogen. Eftersom vi båda är uppvuxna i Småland har skogen blivit en naturlig scen. Det var där allt utspelade sig i barndomen, där miljön inte var så tillrättalagd. Det är dit man längtar ibland. Där finner vi en mystik och en kontakt med naturen säger Ellen Ehk Åkesson.

Johan Röing kommer att ha sin del av utställningen i Cornelis Janssen-gången och också han är full av beundran för hantverkarna. Han menar att det skulle vara svårt att vara utan dem.
– Då skulle inte något bli till. När jag är i hyttan för vi diskussioner och vi är ett helt lag som tycker till.  Ingen av oss är Zlatan utan ett lag där alla är likvärdiga.

Han är känd för sina skulpturer och kristaller i trä. Tidigare har han haft utställningar både på moderna museet i Malmö och flera konsthallar runt om i Sverige. Nu ska han visa kristaller i både trä och glas.
– Jag känner att jag är på ny mark när jag jobbar med glaset och det har gett en nytändning.

Efter tre dagar i sliperiet känner han sig upprymd.
– Jag sover inte om nätterna längre för jag tänker på glaset och löser problem, säger han och skrattar.

Inspirationen till konstverken hämtar han från barndomens lekar.
– Och med glaset nu har jag fantastiskt roligt.