Flexibilitet ger mera för respengarna

Att resa utanför högsäsong kan spara mycket pengar. Om ni har möjlighet att göra er Sverigeresa i september istället för augusti kan ni spara upp till 50%.

Holidu, en sökmotor och jämförelsesajt för semesterboenden, har presenterat sitt årliga prisindex för sommarens hög- och lågsäsong inom Sverige och i Europa.

Holidu jämför priser på semesterboenden. Resultatet baseras på medelpriset per natt för en vecka för 4 personer under den europeiska låg- resp. högsäsongen, som definieras som 4-11 augusti samt 15-22 september.

Studien visar att ett semesterboende i Sverige i medeltal kostar 821 kr under lågsäsong, medan högsäsong i medeltal kostar 1249 kr (428 kr skillnad). Störst prisskillnad i absoluta tal hittas på Gotland där lågsäsong i genomsnitt är 655 kr billigare per natt jämfört med högsäsong, – 47%. Ser man till störst procentuell prisskillnad är Öland vinnaren, med upp till -50% off season.

Även i Bohuslän, Västra Götaland, Blekinge och Småland är prisskillnaden mellan hög- och lågsäsong över 40%. Skåne landar på 39%.

Billigast under högsäsong är Dalarna medan Småland är billigast under lågsäsong. I Stockholm är det däremot billigare att hyra ett semesterboende i augusti än i september, men hur som helst är huvudstaden absolut dyrast, oavsett säsong.