Finn 5 fina i Filip5tad

Prins Carl-Philip är förvisso hertig av Värmland men det var hans vasaättade namne som på 1600-talet fick ge namn till staden där järnet en gång stod i fullt fokus.
Idag är Ferlin, fredagsmys och finfin pasta lite av vad Filipstad av bjuder besökarna på.

ferlinFerlinmuseet
Sveriges mesta selfie-staty föreställer skalden Nils Ferlin och står på Stora torget i Filipstad. Det var nämligen här som Klarakvarterens okrönte bohem-kung växte upp. På övre plan i museet Kvarnen finns Ferlinmuseet där ni möter textförfattaren, tidningsutgivaren, skådespelaren och revymakaren och hans miljöer. Allt från Cirkus Tigerbrand till diktarstugan i Roslagen.

 

 

Favoritmärken

Visste du att det är i Filipstad du hittar OLWs gigantiska snacksfabrik? Dock finns här ännu ingen chipsoutlet, men vem vet – saken har varit uppe till diskussion. Under tiden får folket hålla till godo med Barillas och Wasabröds outlet för pasta och knäckebröd. Rätt fint det också, eller hur? Under samma tak väntar även ett litet knäckebrödsmuseum. För grupper finns möjlighet att boka lunch.

Folkligt museum
Det finns många bruksmuseer men få som Lesjöfors Museum. Här är känslan den av att jobbarna just tagit rast, disponenten gått på sammanträde, bandylaget hängt av sig sina svettiga tröjor och sångerna från kapellet just klingat ut. Utställningar med namn som Hemmet, Skolan, Skogen, Verkstaden, Torget, Kapellet och Gjutugnen blåser liv i en lite mindre värld.

Fyndig gruvbyGruva mineral foto Alf Larsson
Långbans gruvby är ett poppis utflyktsmål och rastplats för grupper, nära Filipstad. Det är tillika jordens mineralartrikaste plats. Gruvdriften har tystnat men här väntar en välbevarad industrimiljö med gruvfält, hytta, mineralutställning, konsthall och liten bio. I butiken säljs konsthantverk, mineral, böcker och filmer och i John Ericssongården serveras mat och fika.

 

 

 

StadsvandringFörfattare, spelemän och konstnärer
Turistbyrån ligger i Folkets hus på Viktoriagatan 8. Här kan du boka en stadsvandring i kulturens tecken för din grupp. Tillsammans med en kunnig guide upplever ni miljöerna för den älskade barnboksförfattarinnan Kerstin Sundhs barfotabarn, beundrar skulpturer av Astri Taube och Carl Eldh, går i Ferlins fotspår, besöker hantverksgruppen… och mycket mer.