Fågel, säl & mitt emellan

Det existerar inte en uppsjö av svenska besöksmål som kan sägas ha sin säsong i november till januari – jul-diton undantagna – men naturreservatet Måkläppens hör definitivt till de utvalda.

En halvtimma med bil från Malmö väntar Skanör-Falsterbo. Här hittar du några av Skånes vackraste sandstränder, tallskog, ljung och klitter. Längst ut på den sandtunga som utgör Skanör-Falsterbos sydligaste spets ligger Måkläppen en koloni av sammetsögda knubb- och gråsälar. Mellan februari och oktober är udden skyddad men just mellan 1 november och 31 januari tillåts vi tvåbeningar vandra ut hit, om än på respektfullt avstånd från sälarna.

Sandreveln Måkläppen får bara beträdas 3 månader om året, mellan 1 november och 31 januari.

Att kunna betrakta stora mängder av sälar som fångar fisk, leker och slappar i sin naturliga miljö är en riktig höjdare och området är mega-populärt under de ”öppna” månaderna. En annan höjdpunkt är att kolla in alla flyttfåglar som rastar i området innan de flyger vidare. Glöm inte kikare!

STANNA LÄNGRE

Näsets  vita sandstränder är även klassisk bärnstensmark. Varje morgon efter en stormig natt fylls de av hoppfulla stenjägare. Bärnstensmuseet i Höllviken håller öppet för allmänheten sommartid men grupper (max 10 p.) kan boka visning av museet året om. 

Falsterbo Photo Art Museum som öppnade år 2021 är ett besöksmål av världsklass invid Falsterbo Strandbad. Tyngdpunkten ligger på ”fashion photo” signerat de allra främsta. Museets egen Bistro Perspektiv erbjuder en härlig utsikt över tallskog och klitter.

Kändisar av ett annat slag kan beskådas på Falsterbo Photo Art Museum.

I Skivarp, några mil sydost längs kusten, ligger lantligt fräscha Hotell Mossbylund med spa, träning, möten och mat. Trots att hotellet vuxit fort på senare år – här finns plats för 120 boende – finns den intima familjeandan kvar. En oas många återkommer till.

Härliga Hotell Mossbylund erbjuder 4-stjärnig lyx med söderläge.