En rolig historia – åtta udda museer

Det finns många slags museer. Gemensamt för de flesta är ju att de berättar en historia. Och en del historier är som bekant lite roligare än andra.

Jamtli

Östersund

Sommartid fylls friluftsmuseet av diverse historiska rollspel. Stora och små besökare kan göra en tidsresa och ”gå in i” barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Dagligen är det showtime med ”Magnus, Brasse och Eva” i parken.

 

Åbergs Museum

Bålsta

Konst med figurer som barn och vuxna känner igen, stor Disneysamling och Trazankojan med rutschbanan, hängbro och Hemliga Arnes labb. Lasse Åbergs eget mus-eum är buskul. Sällskapsresenärer gillar förstås Stig-Helmer-utställningen.
[Kolla med Carina om utställning 2016]

 

Leksaksmuseet på Tidö slott

Västerås

Tidö är ett äkta stormaktsslott. Mest känt är det kanske ändå för sitt fina leksaks- och seriemuseum. Jämte leksaker som donerats av bl a Kungen själv finns skulpturer i skala 1:1 av kompisar som Bamse, Tintin och Lucky Luke. Snyggt byggt.

 

Jukeboxmuseet

Sparreholms slott (Flen)

Jukeboxen var kafénöjet #1 mellan 1920- och 70-talet. Fantasin flödade beträffande design och funktion och många var rena konstverk vad gäller färg, ljus och form. Häng med på en visning av en av Europas coolaste samlingar av jukeboxar från hela världen.

 

James Bond-museet

Nybro

Agent 007 i The Kingdom of Crystal? Jo då. Världens första James Bond-museum rymmer det mesta som har med den brittiske superagenten att göra: bilar, guldtackor, spionkameror – you name it, sir. Ett lite hemligt museum för fans i alla åldrar.

 

Hönsalottas Luffarmuseum

Boda glasbruk

Var ska ett luffarmuseum ligga om inte i Småland? Hönsalottas är en magnet för bussgrupper, där det utöver det rent museala (film, tavlor, trådslöjd…) sjungs och skämtas en hel del. Alla som önskar kan prova att gravera glas och äta luffarbuffé.

 

Arnolds Kannibalmuseum

Önneköp

Magin, tabun, riter, naturmedicin och mystik… Under sina många resor har Arnold Äventyraren samlat på sig diverse prylar från kannibalstammar och pygméfolk. Varje giftpil, förkrympt huvud eller mask har sin egen story.

 

Hasse & Tage-museet,

Tomelilla

I Tomelilla kan man livas upp på det populära lilla Hasse & Tagemuseet. Här finns bl a allsköns fiffig rekvisita från de kultiga filmerna. Bli nostalgisk, skratta, gråt, studera, häpnas och imponeras. Obs: museet tar endast åtta besökare åt gången.