En dag, tre trädgårdar

Trädgårdssafari är ett nöje i tiden. Luftigt, ljuvligt och lovligt. Men – vad välja? Tja... varför inte låta sig inspireras av Turistrådet Västsveriges roadtrip runt bördiga Borås!

Bara 25 minuter från Göteborg, i riktning Borås, ligger praktfulla Sammels Lantgård. Färg och doft från prunkande blomster, dignande bär- och fruktodlingar, grönsaksfyllda växthus och en kryddig köksträdgård – voilà. Skönt är det. Rabatter och buskar omges av natursten från traktens åkrar. Knastrande grus under fötterna och kel med katter och höns får pulsen att sakta ner. I växthuskaféet vankas hembak’t som också kan avnjutas i trädgården. De egna bikuporna förser butiken med honung. 

Roadtrippa nu vidare genom Tygriket Mark, mot Nyhagens Trädgård & Plantskola utanför Skene. På vägen passerar ni Kvarnen i Hyssna och Kasthalls Fabriksbutik, med mattor de luxe. Nyhagens ligger vackert bland ängar och ett frodigt woodland. Besöksträdgården med magnolior, clematis och perenner kan ge många gröna idéer till hemmatäppan. Köksträdgården bjuder på upphöjda odlingsbäddar, fruktträd och bär. Keramik står smakfullt utplacerad bland det gröna och konsten finns även att köpa i butiken. 

Mer i närheten:  Ekelunds Linneväveri med fabriksvisningar, outlet, museum och kafé.

Den gröna expeditionen går vidare mot Björnhyltans Trädgård mellan Svenljunga och Tranemo, en lantgård bland ängar, stengärdsgårdar och åkermark. Här får man också sinnena översköljda av färg, form och doft. På stenlagda gångar och grusstigar kryssar man mellan rosor, perenner och fruktträd. Här finns blomstergård, köks- och örtagård och ett växthus med fokus på det ekologiska ätbara: grönsaker, örter, bär, blommor… Vinrankor, fikon- och olivträd ger det hela en exotisk prägel. I gårdsbutiken väntar dagsfärskt grönt och trädgårdsredskap. 

Mer i närheten: Textilmuseet i Borås visar mode, design och konst. Rydals Museum är Sveriges äldsta bevarade spinneri. Glasets Hus i Limmared, Torpa Stenhus och shoppingbyn Gällstad. 

 

Flera fina parker & besöksträdgårdar:

Skånska trädgårdstrion

I nordvästra Skåne väntar tre klassiska trädgårdar på sammanlagt 66 hektar med som längst 40 minuters bilväg emellan: Sofiero slott och slottsträdgård, Fredriksdal museer och trädgårdar och Norrvikens trädgårdar – alla med sin alldeles egna karaktär och historia. Sofiero förvaltar Gustav VI Adolfs kungliga arv. Fredriksdal värnar om konstnären Gisela Trapps donation och Norrviken vilar på trädgårdsmästaren Rudolf Abelins visioner. Samtligas arv förvaltas ömt samtidigt som respektive anläggning varje år tar ett nytt kliv in i framtiden. För besökarna varvas kära återseenden med nya upplevelser – alltid är det något nytt på gång. 

Sofiero i Helsingborg bjuder på blomsterprakt från vårens tulpanhav till den populära rhododendronblomningen på försommaren, sommarfloret och dahliorna om hösten. Säsongens utställningar Evigt mode och Odla hälsa rör flärd i textilens värld respektive fördelarna med att odla hemma.

Fredriksdal, också i Helsingborg, väntar bl a en botanisk trädgård med delar av Skånes unika växtvärld, en historisk köksträdgård och ett unikt rosarium med bl a den över 2000 år gamla ”mumierosen”. 2021 års tema är Se blomman.

Norrviken i Båstad rymmer inspiration från olika delar av världen. I år är det Skogens år på Norrviken. Sommarens utställning, I gläntornas ljus, är skapad av de kända kreatörerna Bea Szenfeld, Gunnar Kaj och Karin Wiberg. I Orangeriet är Anders Dahlbom (Årets kock, Nobelmiddagen) ny gastronomisk ledare.

Alla tre trädgårdarna erbjuder fika, mat och butiker med noga utvalda artiklar.

 

HALLAND Tjolöholms Slott
Som i en saga ligger Tjolöholm på en halvö. Den vilda naturen övergår i en tuktad slottspark och trädgård, präglad av Arts and Crafts-rörelsen, likt slottet i övrigt. Det här är Sveriges mest brittiska trädgård! Årets utställning: Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire.

 

ÖLAND Sollidens Slott
Eleganta Solliden uppfördes av drottning Victoria 1906 och det var när Gustav V gick bort 1950 som Kungen fick ärva det. Sedan dess har han och familjen tillbringat många somrar här. Här väntar en italiensk, en holländsk och en renässansträdgård, engelsk park samt idéträdgårdar. Årets open air-utställning: Gatekeeper av glaskonstnären Bertil Vallien.

 

GOTLAND Körsbärsgården
Körsbärsgården i Sundre var många konstnärers favorit under Signe Enströms nästan femtioåriga odlargärning. Numera är den väckt ur den den törnrosasömn som följde på Enströms död är åter i fin form. Här finns rosarium, krydd-, perenn-, grönsaks- och fruktträdgård och ett fik. Mer: Litteratur- och musikarr. utomhus tisdagar sommartid.

 

DALARNA Stabergs Bergsmansgård
En upprustad karolinsk bergsmansgård i Kniva som också är del av Världsarvet Falun. Ett fascinerande ”Dala-Versailles” i falurött! Barockträdgården från 1700-talet rymmer bl a fruktträd, kryddgård, köksträdgård och dammar och är ett måste för trädgårdsbitna. Mer: Mässan Trädgård & Uteliv 4 sept.