Kärleken till kaffe & Småland fick dem att öppna kafferosteri

Strax innan pandemin flyttade Julia och Michael Skentelbery från sina kontorsjobb och hem i Tyskland till ett hus i Småland. Nu driver paret ett kafferosteri i Glasriket med småländska smaker och maler bönor enligt kundens önskemål.

"Folk på landsbygden behöver också kaffe och en fin mötesplats", säger Julia Skentelbery. 

Doften av kaffe genomsyrar den lilla förbutiken på Tadah Kafferosteri i Lenhovda. I hyllorna står egenpaketerade kaffepaket med lokalt designade etiketter döpta efter småländska namn från bland annat boken Utvandrarna skriven av Vilhelm Moberg.

Det var i december 2019 som Julia och Michael Skentelbery hittade sitt drömhus på internet och bestämde sig för att lämna livet i Tyskland för en framtid i Lenhovda i Småland. I februari 2020 kom de första rapporterna att Covid-19 spridit sig till Sverige och det var inget som paret hade räknat med.

- Vi hade inte vågat att flytta mitt i pandemin så vi är glada att vi gjorde det innan.

Affärerna gick trots allt bättre än förväntat. Kaffe har under många år varit deras hobby och länge har de studerat både bönor och kvalitetsbeteckningar. Alla världens kaffesorter bedöms och endast 10 procent av skörden räknas ha en högre kvalitet.

- Så kallad speciality grade coffee eller specialkaffe som vi säger på svenska. Allt kaffe vi säljer går som specialkaffe och när vi rostar för hand blir det ytterligare en kvalitetsstämpel. Det kaffe man köper i butikerna rostas ofta både fort och med hög temperatur. Dessutom kyler de bönorna med vatten vilket vi inte gör, säger Michael Skentelbery.

På Tadah kafferosteri fylls kafferosten på för hand och rostas sakta på låg värme. I slutet av processen kyls bönorna med kall luft. Det gör att aromen stannar kvar och förädlas. I anslutning till butiken och rosteriet finns ett litet kaférum med 50-talsinredning. Bakom en dörr i kaféavdelningen finns också ett historiskt kaffemuseum som är väl värt ett besök för den som är nostalgisk.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår