På räls till fjälls med Inlandsbanan

Längs med fjällkedjan löper den, Sveriges mesta hemesterbana. Inlandsbanan har kultstatus och ett hop-on hop-off-äventyr på räls står på mångas önskelista.

Inlandsbanan kan man förstås köpa en biljett från en station till en annan, som på vilket tåg som helst, men även boka in sig på någon av paketresorna där resa och boende ingår. Till de populäraste klappat-och-klart-lösningarna hör Upptäck Inlandsbanan: Mora-Gällivare* T/R med 8 nätter på hotell och inträden till några av museerna längs vägen. 

Äventyret startar med en hotellnatt i Mora, dit man tar sig för egen maskin. Dagen därpå avgår inte tåget mot Östersund förrän på eftermiddagen. Det ger tid gott om tid både till att utnyttja inträdet till Zornmuseet eller Zorngården, som ingår i paketet, och att utforska lilla Mora och Siljans strand.  Resans första sträcka med tåg leder genom björnskogarna upp mot Jämtlands residensstad, dit ni ankommer om kvällen.

Efter en natt på hotell väntar en heldag i Östersund. Inträde till friluftsmuseet Jamtli ingår i resan. Här blir historia till underhållning, med rollspel om allt från 1700-talets nödår fram till 1970-talets gröna vågare. Skön konst väntar på Nationalmuseum Jamtli – en filial till Stockholmsmuseet. Visste du förresten att Östersund är den enda staden i Sverige som utsetts till Creative City of Gastronomy av  UNESCO? Att äta gott i Östersund är alltså ingen utmaning.

Efter ytterligare en natt på hotellet bär det av mot Arvidsjaur. Det är en lång sträcka, med lunchstopp i Vilhelmina, ett kort-stopp i Storuman och ett i Sorsele, med ett ”titt-in-besök” på Inlandsbanemuseet. Nästkommande förmiddag är fri för egna strövtåg, men många gör förstås ett besök i den berömda Lappstaden, en historisk samisk kyrkstad mitt i byn.

När ni kliver på Inlandsbanan igen passerar ni Polcirkeln, där tåget gör ett obligatoriskt foto-stopp, och fortsätter sedan tills ni når slutstationen Gällivare. Gällivare står med fötterna i fjällvärlden och kan ståta med ett eget berg, mitt i stan; Dundret. Här finns mycket att se och följaktligen är två hotellnätter förlagda hit. Från turistcentret utgår midnattssolsturer upp på Dundrets topp (”riktig” midnattssol råder i juni och en bit in i juli, men nätterna är väldigt ljusa ända till augusti). Intill Vassaraälv löper den 4,5 kilometer långa Kulturstigen och på infocentret Re-form får man veta det mesta om den pågående samhällsomvandlingen, som hör samman med gruvans framtid. 

Efter två nätter i Gällivare går således resan söderut igen, med en natt i Vilhelmina. Här hinner ni med att handla samiskt hantverk och titta in i museet i gamla sockenstugan innan det är drags att dra iväg igen, mot Östersund. Resan söderut är nästan löjligt vacker. Visst du att det var de förtrollande fjällen kring Strömsund som inspirerade Beppe Wolgers till filmen om Dunderklumpen?

Efter en sista kväll i Östersund och en tidig frukost avslutas resan med etappen söderut mot Mora, dit ni ankommer på eftermiddagen. Då har ni åkt nästan 270 klimatsmarta mil längs en av landets allra instagramvänligaste tågsträckor!  

*Det är möjligt att starta paketresan från Kristinehamn. I så fall blir den 10 dagar lång istället för 9. Sträckan Kristinehamn-Mora trafikeras inte av Inlandsbanans egna tåg utan av Tågab.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår