Wanås konst:Smalt, brett & spetsigt

En vass, internationell skulpturpark i norra Skånes inland? Ja det var mer än ett ögonbryn som höjdes när planerna lades fram för vad som idag är känt som Wanås Konst.

Snart fyra decennier senare har Stiftelsen Wanås Utställningar knipit en självklar plats på konstens världskarta. Varje år bjuds en handfull konstnärer in till området runt Wanås slott i Knislinge för att skapa nya utställningar med tillfälliga installationer i bokskogsparken och stora stenlador från 1700-talet. Totalt finns här ett sjuttiotal konstverk i olika stilar, utformade direkt för landskapet av världskända konstnärer som Yoko Ono, Jacob Dahlgren, Anne Thulin, Jenny Holzer, Charlotte Gyllenhammar och Nathalie Djurberg & Hans Berg.

Utöver den berömda skulpturparken har Wanås Konst även kommit att omfatta en konsthall för tillfälliga utställningar, konstverkstad, shop, deli och lunchkafé. På området finns också en restaurang och ett boutiquehotell. Året om pågår föredrag, workshops och verksamhet för barn och unga.

En del av hemligheten med Wanås Konst består förmodligen i att man lyckas förbli relevanta såväl för genuint konstintresserade som för alla som vill njuta av skön natur som blommande rhodedendron i maj eller lövens skiftande färger senare på året. Oberoende av ålder och kulturvana skapar var och en sin egen upplevelse av konsten och omgivningarna, i sin egen takt och efter sina egna förutsättningar. De fina picknickplatserna, många klättervänliga konstverk, god mat och det faktum att varje säsong bjuder på något nytt och utmanande i konstväg gör Wanås till en populär utflykt för alla generationer, år efter år. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår