Fjärdhundraland ligger nära

De senaste somrarna har inneburit en chans för många att utforska sitt närområde lite extra. Ett hemesterparadis som faktiskt ligger nära för en tredjedel av Sveriges befolkning är doldisen Fjärdhundraland.

Namnet har sitt ursprung i det gamla Fjädrundaland, genom vilket vikingatidens motorväg, Örsundaån, flöt och förde med sig rikedom och makt. Ett finmaskigt vägnät, runstenar och många medeltidskyrkor står som bevis för traktens fornstora da’r. Dagens Fjärdhundraland utgörs av drygt 100 småskaliga och jordnära företag i Uppland och Mälardalen, som gått samman för att visa på hur mycket som finns att se och göra. Och hittills har det gått riktigt bra. 2019 fick föreningen ta emot Stora Turismpriset. 

Längs småvägar som slingrar sig fram mellan kaféer, gårdsbutiker och boenden får besökaren uppleva en levande svensk landsbygd inom bara en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås. För den dig vill ha en överblick över Fjärdhundraland och göra upp egna rutter finns ett magasin och en karta på www.fjardhundraland.se.  

 


 

Längs vägarna i Fjärdhundraland  

  • Fjärdhundraland har två av Sveriges bästa kaféer. Krog- och kaféguiden White Guide rankar Forsby Kvarn och Hornuddens Ekocafé som ”mästarklass”. Lokala råvaror, vällagat och välbakat samt en fin miljö är lite av vad som förenar dem.
  • Förr odlades så mycket pepparrot i Enköping att den började kallas Pepparrotsstaden. Nina på Lilla Torpets Söta har skapat Enköpingspralinen med smak av pepparrot. En oväntad men oväntad god kombo!
  • ”Vi vill vara mjölkens champagne” säger Anna Hane på Resta gård. Här äter korna enbart gräs och kalvarna får dia sina mammor i 3-4 månader. På gården finns också grisar, får, hästar, höns, ett fik och en gårdsbutik.
  • I ”äppelslottet” Grönsöö kan man guidas av familjen von Ehrenheim, se den berömda parken och utställningarna, handla Grönsöömust och fika. På medeltida Wiks slott kan man slå sig ner i restaurangen eller varför inte gå en trädgårdskurs. Två olika Fjärdhundraslott. 
  • 1400-talskonstnären Albertus Pictor målade en kyrka per sommar. Det blev ungefär 35. Utöver bibliska motiv klämde han också in spännande djur och fantasifigurer. Här finns mycket att titta på! Kyrkorna Härkeberga, Härnevi och Kumla hör till highlightsen.
  • Lata Pigan vallfärdar kostymörer, samlare och vanliga konsumenter i jakt på något udda. Margareta Backström Öberg på Lata Pigan är expert på vintagetyger. Här finns Sveriges största utbud  av designtyger från bl a 10-gruppen, Marimekko, Astrid Sampe och Viola Gråsten.
  • Gårdsjö Älgpark i Morgongåva lockar med nära älg-upplevelser. Och den som klappat den sträva pälsen på en älg, glömmer det aldrig. Utöver skogens konung kan Gårdsjö erbjuda ett tomtemuseum, en flock sprättande höns, en älgbutik och ett fik med älgkorvsmackor och annat gott. 

Till årligt återkommande reseanledningar i Fjädrundaland hör diverse temarundor, som Matrundan, Loppisrundan, Trädgårdsrundan och Rebusrundan – en lättsam tävling där alla medverkande bjuder på en rebus och där man kan tävla och vinna priser.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår