Falsterbo Photo Art Museum – flashigt med hög wow-faktor

”Åh vad stooort det är!” och ”Äger ni alla de här fotografierna?!”. Ja det är de två vanligaste reaktionerna som ägarna Claes och Christina Lindquist får ta emot från besökarna till bländande Falsterbo Photo Art Museum, som invigdes på skånska Falsterbonäset våren 2021.

Då hade paret, med ett förflutet som vinimportör respektive städbolagsägare, samlat på exklusiv fotokonst signerad den absoluta världseliten i arton år och letat efter en lokal till sin växande skatt under nästan hälften av den tiden.

”Vi hade varit runt och kikat på alla möjliga lokaler i såväl Köpenhamn som Malmö utan att hitta någon som kändes helt rätt. När sedan Vellinge kommun erbjöd oss att hyra det här coola huset, ja då slog vi till direkt”, säger Christina.

Och det är lätt att förstå varför. Hade man inte vetat bättre kunde man nämligen ha trott att det här Instagram-vänliga tvåvåningshuset med takterrass, omgivet av tallskog och beläget invid en av Sveriges vackraste stränder, hade specialbyggts för att visa just fotokonst i världsklass. 2021 års stora temautställning Dressed for Success, om modefotografiets historia, innehöll ett best of-urval av parets cirka 450 originalfoton samt inlånade diton – totalt 140 verk av 38 av världens mest kända fotografer. Bland mycket annat visades Richard Avedons berömda Dovima with elephants från 1955, Peter Lindberghs ikoniska Vogueomslag från 1989 på fem ”ostylade” supermodeller och Ellen von Unwerths legendariska bild på Claudia Schiffer i slimmade Guess-jeans och behå.

Just banbrytande modefotografi utgör en av de tre grundpelarna i Claes och Christina Lindquists samling, där de två andra är ”contemporary photography” och ”nude and famous”. Det senare temat är för övrigt arbetsnamnet på den utställning som ska inta lokalerna till sommaren. 

”Det kommer att bli en hel del naket – både män och kvinnor, en del kändisar och så en kombo av båda”, säger Christina och exemplifierar genom att peka på en gigantisk fototavla signerad David LaChapelle föreställande en ung Paris Hilton som eskorteras av två poliser. ”Några av Robert Mapplethorpes provokativa och vågade nakenbilder blir det absolut. Annars blir ju besökarna besvikna.”

Upplägget för Falsterbo Photo Art Museum inkluderar två till tre större temautställningar per år, med egen och inlånad fotokonst, samt en handfull mindre tillfälliga utställningar med konst av såväl etablerade fotografer som av uppstickare som fångat paret Lindquists intresse. I ett av rummen hänger de verkliga kronjuvelerna permanent. ”Samma sak där. Våra gäster blir ju ledsna ifall de rest hit och inte får se dem.”

Från och till anordnas även events och föreläsningar på museet, med inbjudna fotografer eller andra intressanta aktörer på konstfoto-scenen. Att Falsterbo Photo Art Museum fått ett så varmt mottagande tror Christina beror på att konstarten i sig är lättillgänglig och kan uppskattas av många och att det är unikt i sitt slag.

”Den här slags fotokonst kräver inte en massa förkunskap, samtidigt som den har massor att berätta om vår tid, om våra drömmar och om människorna bakom bilden. Det gör den lätt att mötas kring över generationsgränserna. Därtill kommer det iögonfallande huset, museibutiken, bistron och – inte minst – omgivningarna, med tallskog, vandringsstråk och närheten till havet. Allt som allt blir det en året-runt-attraktion som funkar både för skåningarna och tillresta besökare.”

Hur ska man då laga så att de penningstarka danskarna zoomar in det här nya besöksmålet på allvar, nu när resandet över bron inte längre begränsas av restriktioner? Jodå, planer finns. Till önskemålen hör bland annat ett samarbete med en av 1990-talets mest avporträtterade kvinnor, med hemadress i Köpenhamn... ”Snacka om att det vore häftigt, eller hur?!” 

En annan viktig målgrupp är förstås privata sällskap, grupper och företag. Bland specialuppläggen märks Konferens art inclusive och Guidning med guldkant. Den senare innehåller inträde till museet och en dryg timmas personlig visning med möjlighet till ett glas bubbel i handen. Aktiviteten Värdera och vinn är en annan lekfull ”grupplevelse”, där deltagarna tävlar mot varandra genom att gissa värdet på några av de mest kända verken. Svaren serveras ihop med lite anekdoter om bilderna, dryck och snacks. Smile and say... cheese!  

Mer: Handikappanpassat/barnvagnsvänligt. Gratis visningar varje fredag.   

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår