• Tåkern av Oskar Lurén Visit Östergötland

Tåkern- inte bara för fågelskådare

Tåkern i södra Östergötland räknas till en av Europas främsta fågelsjöar. Att den är poppis hos både folk och fågelfä råder det inget tvivel om.

Hittills har nära 300 fågelarter skådats vid sjön. I fågeltornen och på vandringslederna som omger den häckar såväl ornitologer som naturnjutare i allmänhet och på strandängarna vajar orkidéer och majvivor. Den flora Tåkern är mest omsusad för är ändå vassen. Vassarna runt sjön upptar ett område stort som 2 400 fotbollsplaner. Inte konstigt då att arkitektnestorn Gert Wingårdh, som ritat besökscentret naturum Tåkern, valde att klä in det i Tåkernvass. 

 

Också inomhus kan naturum Tåkern visa prov på en hög wow-faktor. Här väntar en utställning om fåglar – förstås – och om andra djur, växter och historia. Ett filmrum, ett labb och en mängd guidningar och aktiviteter gör det till ett levande besöksmål att landa i. Naturum Tåkern såg dagens ljus 2012, samma år som prinsessan Estelle och tillika hertiginnan av Östergötland föddes. I dopgåva av länet fick hon sin alldeles egna sagostig, som startar direkt utanför naturums entré. En fantasifull slinga på 700 meter i strandskogen, där ett antal djurkompisar dyker upp här och var och uppmanar besökarna att krypa, klättra och lyssna.

 

Göra nära Tåkern
Omberg – mytomspunnet berg och välbesökt naturområde.
Ellen Keys Strand – vackert författarhem och museum.
Vadstena – renässansslott, kloster och kulturhistoria.
Alvastra klosterruin – med minnen från franska munkar och Heliga Birgitta


Bo nära Tåkern
Tåkern Vandrarhem i Svanshals gamla skola. Bara för grupper som hyr hela huset. 
Ombergs Turisthotell mellan Vadstena/Gränna. Restaurang och många aktiviteter.
Starby Hotell i Vadstena. Klassiskt med klass och med 60 rum i grön park.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår