Världsarvets egen whisky

På en udde i Ångermanälvens mynning ligger ett av världens nordligaste whiskydestillerier. Vid High Coast Distillery i lilla Bjärtrå, i hjärtat av världsarvet Höga Kusten, produceras och lagras whisky i världsklass.

Granne med den industrihistoriska destilleribyggnaden ligger High Coast Whiskys besökscentrum, där whiskyvänner, grupper och företag kan dela minnesvärda whiskyupplevelser. Här väntar restaurang 63°N med utsikt över älven och här finns också en shop och en whiskybar, laddad med varumärkets prisade whiskysorter. Den nyfikne tar tillfället i akt och beställer in en provningsbricka med sorter som är unika för just den här platsen. Och innan hemresan står två whiskyfat och väntar på att gästen ska fylla sin egen flaska, eller flera, med High Coast Whisky: Distillery Exclusive.

I restaurangen är det fokus på lokala råvaror och smakupplevelser med whiskytoner, som självklart kan förstärkas med whisky även i glasen – personalen har förstås full koll på de bästa kombinationerna.

På lördagar håller kunniga provningsledare och guider i öppna visningar och provningar på besökscentret. Tillhör man ett slutet sällskap kan man förboka ett besök vid en tidpunkt man själv väljer. Under visningarna ingår alltid en historisk bakgrund och ett besök i destilleriet och lagerhuset. Den whiskyfrälste som vill gå ”all in” väljer att boka en fördjupad visning, en s k Manager Tour, med en mer ingående beskrivning av hela processen med destillerichefen eller kvalitetsansvarig.

   


 

Fler grupplevelser i Höga Kusten

  • Mannaminne Konst- och kulturby i Nordingrå som vuxit fram successivt under 40 år. 60 olika byggnader, fasta och tillfälliga utställningar. Sommartid är Mannaminne också en plats för möten, events, konserter etc. 25 000 besökare per år. Värdshus, hotell och b&b. 
  • Docksta Sko Vid Skulebergets fot, ligger Docksta Skofabrik. Här har den hantverksmässiga produktionen av skor inte ändrats sedan 1923. Fabriksbutiken är öppen året runt och erbjuder utöver skor även kläder, inredning och accessoarer i läder. Studiebesök kan bokas.  
  • Ulvön Gör en dagstur med båt till skärgårdspärlan Ulvön från Docksta och ät lunch på hotellet eller någon av de strandnära restaurangerna. De tre och en halv timmarna på Ulvön ger tid över att ta stigen upp på Lotsberget och få örnkoll på Ulvön.  

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår