• Guidas av någon ur Vasa-familjen i Vadstena... Foto av Oscar Luren Visit Östergötland.

6 guider tipsar

Vilka verkliga pärlor väntar den invigde bortom allfarvägarna? Vilka kända och okända smultronställen måste upptäckas? Vi ställde frågan till sex auktoriserade och gruppvana turistguider i Sveriges Guideförbund – här är svaren!

Anita Gustavsson: Vadstena

"Vadstena! Unna er en stund på denna plats, lika magisk i sin historia som i sin nutid. Här har så mycket hänt, så många har gått före oss som påverkar oss fram till denna dag, det märks som ett skimrande dis i luften.

Staden är liten, från det ena historiska monumentet blickar du ut över nästa. Det unika kungapalatset från 1200-talet som omvandlades till en del av ett kloster, klosterkyrkan i kalksten och det karaktäristiska Vasaslottet omger andra unika byggnader som rådhuset, biskopshuset och det gamla hospitalet.

Och överallt finns Vättern vid er sida – glittrande, lugn eller i uppmanande rörelse.

Känn doften från örtagården och fruktträden, hör klangen från den gamla stadskyrkans klockor, hör snattret från gässen på väg till Tåkern, lyssna till bruset av människors möten, släntra över torg och genom trånga gränder.

Välkommen att uppleva en levande mötesplats med mening!"

 

Janne Waldås: Sydkoster

"40 minuter med båt från Strömstad ligger de fantastiska Kosteröarna och Kosterhavets nationalpark, Sveriges första och hittills enda marina nationalpark. Ett lämpligt sätt att ta sig runt i nationalparken är i kajak och på Sydkoster finns det operatörer som hyr ut kajaker samt erbjuder guidade kajakturer. Missa inte ett besök på Ursholmen, Sveriges västligaste bebyggda ö, och dess härliga fyrplats!"

 

Amanda Hessle: Göta kanal

"Sveriges längsta besöksmål, Göta kanal, bjuder på allt från fantastisk vandring genom bedårande landskap till lokalproducerad mat och fika, cykling, paddling, avkoppling och njutning. Vad man än väljer gör sig historiens vingslag ständigt påminda. Som guide på och kring kanalen hjälper jag gärna dig och din grupp att få uppleva såväl kända som lite mer gömda pärlor längs Sveriges Blå Band i sommar".  

 

Christina Öster: Ammarnäs

"Fjällbyn Ammarnäs ligger vid Vindelfjällens fot i Lappland, där Vindelälven börjar. Eller där vägen börjar - väg 363 följer älvens dans mot kusten. Här finns den berömda Potatisbacken, Blomster-Lottas trädgård, Örnbo och Kungsledens vandringsstigar mot norr och söder. Byn är en blandning av samiskt och nybyggarliv. Skidbacke, skulpturmuseum och den berömda Ammarnäs-öringen bidrar till upplevelsen."   

 

Nan Vendel: Viken

"Jag älskar Klippan, en skön Skåne-doldis! Här har det tillverkats papper sedan 1573 och här står berömda S:t Petri Kyrka, med mästerarkitekten Sigurd Lewerentz många underfundiga detaljer i kyrkorummet. Shoppingsugna fyndar textil på Klippan Yllefabrik eller letar skatter i traktens många antik- & loppisbutiker. Spektakulära utsikter garanteras längs Skåneleden i naturreservatet Klöv."

 

Lena Bell: Gotland

"Gotland kryllar av highlights. En enda guidad tur räcker inte! Kusten med sina sand- och stenstränder, fiskelägen, kalkstenshällar och raukfält är så speciell. Medeltida Visby med sin 3,4 km långa mur står med på Unescos världsarvslista och gillar man medeltida kyrkor finns här 92 av dem. Filmentusiaster får inte missa Bergmancenter på Fårö. I juni/juli blommar många orkidéarter - en ljuvlig upplevelse."

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår