Glasriket
Glasriket, eller ”the Kingdom of Chrystal” som det kallas på engelska, är kanske rikenas rike och ett varumärke som de flesta svenskar känner till. I det område i Småland som sedan 1700-talet varit känt för en omfattande glasindustri finns idag fjorton glasbruk och studiohyttor. Som officiell benämning är Glasriket ett samarbete mellan dessa glasbruk och Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner.
Inte minst syftar Glasrikets marknadsföring till att få turisterna att att vilja besöka dem året om och att stanna längre än bara över dagen. Traktens bruk producerade till en början endast glas för hemmamarknaden. Då konkurrensen hårdnade i slutet av 1800-talet tog somliga av bruken hjälp av konstnärer för att utforma glaset. Under 1900-talet nådde framförallt Orrefors och Kosta glasbruk konstnärliga och kommersiella framgångar på det här viset och namnet "Glasriket" uppkom.
Årligen kommer mer än en miljon människor till trakterna väster om Kalmar för att se glödande massa förvandlas till glas, äta hyttsill, ta del av diverse evenemang, besöka glasmuseet, bo på "glashotellet", handla konst- och bruksglas och en hel massa annat. I Glasriket finns nämligen ett flertal outlets och fabriksförsäljningsbutiker för såväl glas som övrig shopping, med tonvikt på design.
Bertil Vallien i Kosta. Foto av Markus Crépin Sundström.
Möbelriket
Från Glasriket är vägen inte speciellt lång till Möbelriket. Det senare består av ett antal småländska företag och kommuner i trakterna kring Lammhult och Värnamo som samarbetar för att lyfta fram design och möbelhistoria. Här omvandlas de djupa skogarna till världskänd design. Klassiska möbelföretag med hög profil som Norrgavel säljer sina egna miljövänliga möbler, Svenssons i Lammhult säljer välkända möbelklassiker och Nilssons möbler drivs av tredje och fjärde generationen Nilsson.
En övernattning på Scandic Värnamo, "designhotellet", erbjuder besökare att ta många av traktens designkändisar i eget bruk. Utanför Värnamo ligger konst- och designmuseet Vandalorum och en bit söderut, i Älmhult, står IKEAs vagga med tillhörande IKEA-museum.
Tygriket
I Tygriket i Marks kommun finns flera av Sveriges stora hemtextilföretag. Här i trakten var textiltillverkning en stor hemindustri redan på 1600-talet. För att dryga ut inkomsterna från det magra jordbruket vävde man tyg av lin som torparna och bönderna odlade själva. Med den importerade bomullens och industrialismens framfart kom senare den svenska textilindustrins vagga att stå just här, där kunnandet var som störst. En mängd textilfabriker växte upp i den västgötska myllan.
Områdets mest berömda textilföretag finns idag i Kinna, Kinnahult, Fritsla, Horred och Skene. Här kryllar det av fabriksbutiker, butiker och bodar för den som är ute efter att fynda tyger, garner och annan hemtextil. Ekelund och Kasthall är lokala varumärken som är kända world wide. Rydals museum ligger i Sveriges äldsta bomullsspinneri och är sedan länge en magnet för grupper på besök.
På Tygrikets sajt finns kartor att skriva ut och en massa annat praktiskt att ta del av för gruppreseplanerare. Årligen strömmar mängder av kunder till Marks Härad och åtskilliga av dem anländer i grupp.
Järnriket
I Gästrikland syns spåren efter järnet överallt. Gruvschakt, bruksmiljöer med engelska parker, värdshus och kaféer och andra, mer allmänt hållna attraktioner, samlas under Järnriket Gästriklands paraply.
Till rikets highlights hör Forsbacka och Högbo Bruk. Forsbacka är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk och rymmer en utställning om bruket och det liv som där levdes. För förbokade grupper finns visningsmöjligheter och Forsbacka wärdshus har utfodrat flera generationer av besökare. Också kring Högbo Bruk finns ett levande område med konsthantverkare och museilängor som minner om fornstora da’r.
Ett annat bruk, Mackmyra, är kanske mest känt för sitt whiskydestilleri. Mackmyra Whiskyby erbjuder besökscentrum och restaurang. Guidade visningar av olika längd och inriktning arrangeras på plats.
Ytterligare ett ställe där man kan ta sig ett järn i Järnriket är Jädraås Bryggeri i byn med samma namn. Jädraås tar emot förbokade grupper för visning av bryggeriet och provsmakning av olika sorters Jädraöl. Bryggeriet samarbetar med ett annat av bygdens stora besöksmål, nämligen Wij Trädgårdar i Ockelbo – en vallfärdsort för gröna män och kvinnor.
I Järnrikets centralort Gävle återfinns ett statligt museum med järnkoppling nämligen Sveriges Järnvägsmuseum (nyöppnar 2024). Här visas de äldsta loken och vagnarna och här kan man provsitta de hårda träbänkarna i en tredjeklassvagn, känna på spakarna i förarhytten på ett ånglok, beundra kungavagnarna och titta in till fången i fångvagnen. Guidade visningar och museibutik finnes.
Guldriket & Ostriket
Gold of Lapland är en destinationsorganisation som samlar ett nittiotal företag och föreningar i norra Västerbotten. Inom destinationen ryms två tematiska riken - Ostriket och Guldriket.
Ostriket
TV-reklamen har i flera år ställt frågan om varför Västerbottensosten bara kan tillverkas i Burträsk… På en resa med temat Ostriket (”en god bit av Västerbotten”) besöks platser med koppling till Västerbottensosten. På Burträsk Experience Center finns en utställning, ett kafé där man kan smaka osträtter och en butik med ett urval av tillbehör, receptböcker och andra souvenirer samt - Västerbottensost. Till exempel erbjuds gruppaktiviteter som ostprovning och egen osttillverkning.
Guldriket
Mineraler har spelat en stor roll i människornas liv i södra Lappland. Gruvorna skapade jobb. Samhällen poppade opp där ingen tidigar hade bott. Guldriket är namnet på en geografisk och tematisk destination som uppmärksammar turistiska guldkorn i gruvlandskapet i Västerbotten och som anspelar på den tidigare guldbrytningen i Boliden. Det är här man hittar Sankta Anna, eller "Underjordskyrkan" i Kristineberg, 90 meter under marken, i en gruva. I kyrkan finns en reproduktion av den två meter höga kristusbild som uppenbarade sig för gruvarbetarna på en bergsvägg efter en sprängning 1946... Intill ligger en visningsgruva med underjordiskt gruvmuseum.