• Åre Glashytta. Foto av Ulrika Pudas.

Glasklara utflyktsmål

I Sverige finns ett gäng fina glashyttor att besöka. Har du varit på någon av dessa?

VÄSTERGÖTLAND Häftiga Glasets Hus i Limmared är ett genomtänkt och finurligt utflyktsmål med utställning, hytta och krog. Den världsberömda flaskan till ABSOLUT vodka  tillverkas på andra sidan vägen men i museihyttan på Glasets Hus arbetar man ”old school”. Glas, vaser, buteljer och prydnadssaker finns att köpa i butiken.


SMÅLAND
The Glass Factory är ett upplevelsebaserat, modernt glasmuseum med egen hytta i Boda. Här väntar mer än 40 000 konstglasföremål från ett 50-tal konstnärer. Grupper kan boka en halvdag på The Glass Factory med visning av historiska och samtida utställningar, av hyttan, mat och hyttfika samt kreativa prova på-aktiviteter.

 

SMÅLAND Sedan 1742 har det skapats glas på Kosta Glasbruk. Och i lilla Kosta kretsar det mesta kring glaset. Här kan man förstås besöka hyttan och se glaset ta form, beundra konstglaset på Kosta Boda Art Gallery, bo på glashotellet Kosta Boda Art Hotel, spana på djuren i safariparken, shoppa i den stora outleten - och en hel del annat.  

 

JÄMTLAND Åre Glashytta ligger i Duveds stationshus 10 minuter från Åre. Smältugnen omges av ett ljust och rymligt galleri och butik. Varje produkt skapas på plats och inspirationen hämtar tjejerna i hyttan från fjällvärlden. Till FIS Alpine World Ski Championships i Åre 2019 tillverkade Åre Glashytta hederspriserna, en snöboll i grått och vitt glas. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår