Återbrukshyttan i Hälsingland

Återbrukshyttan i det gamla mejeriet strax utanför Bollnäs är ett populärt utflyktsmål. Gör en utflykt hit och förundras över hur en vanlig flaska kan få så många nya skepnader och användningsområden. 

I Återbrukshyttan får gammalt glas nytt liv. Flaskor och burkar som annars skulle gå till återvinning och gammalt glas som damejeanner och svagdricksflaskor omformas för hand till nytt, miljövänligt bruks- och konstglas. Anny Jernberg är utbildad i glashantverk vid Glasskolan i Kosta och Riksglasskolan i Orrefors och startade och driver Återbrukshyttan sedan 2011. 

 - Jag ville kunna erbjuda funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion. Ett alternativ till slit- och slängsamhället och en inspiration till att tänka och göra annorlunda, säger Anny. Och så är det kreativt, kul och utmanande! 

 I butiken och på webbplatsen finns gott om unika och personliga gåvor till den som har allt: skålar, vaser, glas, kannor, lyktor, lampor, smycken, skulpturer... I alla produkter kan man skönja spår av vad de tidigare varit. Man tillverkar även föremål på beställning.

 - Favoritwhiskyn kan bli till en lampskärm och älsklingsölen till coola ölglas, till exempel. Damejeanne-flaskor blir väldigt fräcka lampor! 

Omformningstekniken kräver bara en fjärdedel av den energi som går åt vid nyproduktion av glas. Dessutom undviker man helt miljöfarliga utsläpp som blir när glaset smälts.

 - Här tänds ugnarna på morgonen och släcks när alla flaskor är omformade. En stor besparing för miljön jämfört med en smältugn som håller glaset flytande dygnet runt, varje dag, säger Anny.


Öppettiderna varierar i låg- respektive högsäsong. Utöver ordinarie öppettider går det bra att besöka Återbrukshyttan efter överenskommelse.   

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår