• Bohusleden (c) Lukasz Warze Vastsverige.com

Dolda vandringspärlorintill de klassiska stråken

Norra Kungsleden till Kebnekaise och Skåneledens Österlen är fantastiska vandringssträckor. Det tycker många. Vill du vandra lite mer i enslighet i sommar, slippa trängas? Nemas problemas! Sverige är stort och fullt av mindre omtalade vandringsturer att utforska, ibland precis intill de klassiska stråken.

I SNAPPHANELAND
Förra sommaren blev trycket på Österlenleden enormt. I stället kan du överväga någon annan etapp av den fantastiska Skåneleden. Sträckan som kallas för Kust till kust går genom Skånes inland från blekingska Sölvesborg till skånska Ängelholm. Kulturhistoriska pärlor kantar leden där ni passerar bland täta bokskogar, vattendrag och sjöar, strandängar och böljande rullstensåsar


SMÅLANDSFJÄLLEN
Smålandsleden
präglas av storskogar och spännande kulturmarker. Passa t ex på att utforska nationalparken Stora Mosse, ett stort myrområde som för tankarna till fjällen, trots att ni befinner er i Småland. En tyst och stilla utmaning bland imponerande vidder. Ni går i ofta helt orörda högmosseområden, genom barrskogar och förbi en fantastisk fågelsjö, Kävsjön.


MITT PÅ BOHUSLEDEN
På mitten av Bohusleden, exempelvis längs etapp 10–18, finns rutter som inte är lika tätortsnära som många andra delar av leden. Ändå är vandringen lättillgänglig. Dessa etapper är perfekta om man gillar stigar som inte speciellt vältrampade. Söder om Uddevalla väntar bergiga skogslandskap som då och då öppnar sig vid glittrande sjöar och picknickvänliga gläntor.   


VILDA SÖRMLAND
Många väljer att börja sin vandring på Sörmlandsleden vid Björkhagens T-bana, men man kan förstås även kliva på leden från andra håll. Etapp 27–30, söder om Katrineholm, är en stadsnära tur som bl a rymmer ett 200 år gammalt urskogsområde. Det här är Sörmlandsledens vildaste landskap, praktiskt taget ostört, samtidigt som det är lätt att ta sig hit.  

 

NORRA ROSLAGEN
En skön vandring nära huvudstaden väntar vid norra Roslagsleden. Särskilt fridfull är sträckan mellan Sandviken och Grisslehamn, en upptäcktsfärd i vikingarnas kölvatten. Längs rutten omges ni av spännande historiska sevärdheter och slipper för det mesta att ha andra vandrare hack i häl. Det är nära till bussen i Grisslehamn, så man tar sig till och från leden på nolltid.

 

TROLSKA HÄLSINGLAND
Tre timmar norr om Stockholm ligger den praktfulla Hälsingeleden, med vildvuxna och trolska landskap. Perfekt för den som trängtar efter naturens egen dramatik. Det här är en underskattad och lite ”hemlig” doldissträcka att upptäcka, gärna med tält. Sjöar och älvdalar kantas av djup barrskog. Glöm inte att stanna till och se på utsikten från det stolta Blackåsberget!  

 

DROTTNINGLEDEN 
Varför inte styra stegen mot Drottningleden istället för Kungsleden, som ”alla andra”? I Hemavan startar Kungsleden, som slutar 45 mil norrut i Abisko, men även Drottningleden: en 9 km lång vandring till Laisaliden, med en fantastisk vy mot toppar och glaciärer. Den korta men fina leden är relativt lättvandrad utan att ge avkall på fjällkänslan, vilket gör den lämplig för de flesta.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår