• Skärgårdstur i Karlskrona med M/S Wittus på väg genom Saltösund mot Borgmästarefjärden. Foto Visit Karlskrona/Andreas Blomlöf.

Ta båten till den svenska sommaren

Med Europas längsta kust och en massa sjöar och skärgårdar följer en lång meny av syrerika båtutflykter. Från norr till söder, i ångbåt eller i stridsbåt, långsamt eller jättejättefort… kasta loss och följ med oss ut på böljan den blå!

Närkontakt med hav och skärgård och en fri horisont. En dag på sjön är nästan alltid en minnesvärd upplevelse som fyller lungorna med syre och sinnet med lugn. Från Bottenviken via Öresund och vidare till Skagerrak: Sverige har kustäventyr av många slag.

 

Sälsafari på dylliska Idö

Tjust skärgård utanför Västervik i Småland hör till en av Sveriges vackraste. En doldis med genuin känsla. För den som vill ha en riktigt ”tjustig” skärgårdsupplevelse är tipset att styra kosan mot lilla Idö, i ytterskärgården. Sommartid går det skärgårdstrafik hit från Horns Udde och från Västervik. 

På en höjd ovanför öns hamn ligger Idö Skärgårdskrog, vars uteterrass är ett populärt tillhåll sommartid. Att inta sin Idö-låda här, med en storslagen utsikt mot havsbandet är ett sant Insta-moment. Från hamnen är det bara några minuters promenad upp till öns vita landmärke, den gamla lotsutkiken. Nyfikna som bemödar sig med att ta de smala trapporna upp i tornet och öppna den knarrande luckan upp till taket belönas med en sagolik utsikt över land och hav. Å ena sidan fastlandet, å andra sidan öppet hav. Invid några klippor plaskar ett gäng badgäster i vattnet. Fortsätter man sin skärgårdsexpedition längs en slingrande skogsstig når man den lilla byn med sjöbodar och idisslande kossor. Saltkråkan IRL. Väljer man att boka in sig på ett örn- och sälsafari, som är något av Idös signum, får man följa med guiden när han styr motorbåten längst ut i havsbandet. 

 – Där, ser ni? På en kobbe skymtar en siluett som med kikarens hjälp visar sig vara Europas största rovfågel. När vår guide försiktigt styr närmare kan alla ombord bevittna hur havsörnen nådigt lyfter och svävar på breda vingar. En bit bort sticker ett periskop upp eller nej… det är en gråsäl! Kikaren skickas runt, mobilkameror går varma. Passagerarna betraktar sälen – och tvärtom. Den signalerar till sina kompisar att passa på att ta sig en titt. Människosafarit kan börja.  

 


Idö med hamnen och skärgårdskrogen. (c) Västervik Framåt AB.

 

Högakustenbron och älväventyr Ångermanland

Ådalen väcker associationer. Höga Kusten också. Att puttra med M/S Ådalen III på Ångermanälven från Härnösand eller Kramfors är en färd genom historiens kölvatten. Se och hör om Höga kustenbron och ät skärgårdsbuffé. Dags- och kvällsturer, ibland med dragspelslåt. 

I stridsbåt mot havsbandet Uppland

Är ni ett gäng  möpar – militärt överintresserade personer – eller kanske gillar ni bara när det går fort? I en fd militär stridsbåt 90 gör ni en fartfylld färd genom Roslagens vatten. På Batteri Arholma får ni guidning med lunch och på fyren Söderarm, bastar i en bunker och äter middag. 

Tusen öars kryssning Stockholm

Under en dag serveras ni det bästa av Stockholms skärgård med lunch och middag ombord på M/S Waxholm III. På några av de mest kända öarna gör ni halt med guiden. August Strindbergs Kymmendö, Bruno Liljefors Bullerö och Viveca Stens Sandhamn är tre av dem. 

Åland, all in one Åland

Skärgårdsparadiset Åland är utomlands - på riktigt! Här har man egen flagga, euro som valuta och svenska som språk. Eckerölinjen erbjuder dörr-till-dörr dagsresor Grisslehamn-Åland T/R från flera svenska städer. I paketet ingår turistbuss, båtresa och åländsk guide. All in one. 

Mystisk jungfruresa Småland

Sedan länge finns sagor och sägner om Blå Jungfrun. Mest känd är den om Blåkulla. Känt är också "att den som tar med sig någon av öns stenar bringas olycka"… Så håll händerna i styr när ni besöker den mytomspunna (m)ön. M/S Solkust gör utflykter från Byxelkrok och Oskarshamn. 

Stora Karlsö Gotland

Häftiga Stora Karlsö ligger drygt sex km väster om Gotland. Det är ett av världens äldsta naturreservat, med spår av mänskligt liv ända från stenåldern. Guidas runt till vidunderliga orkidéängar, sillgrisslor, tordmular och spår av urtidsdjur i kalkstenen. 

I världsarvet Blekinge

Karlskronas skärgård och världsarvet står på många historiefantasters bucket list. M/F Gåsefjärden styr förbi öar som Ljungskär, Dragsö, Brändaholm och Aspö. På Stumholmen ligger Marinmuseum där ni kan se u-båtar, sjömanstatueringar och häftiga galjonsfigurer. 

Genuint skärgårdsliv Bohuslän

Under högsommaren gör anrika M/S S:t Erik och M/S Göteborg guidade kryssningar genom Göteborgs vackra skärgård. Kom nära Lilla Bommen, Nya Älvsborgs Fästning och öarna i Göteborgs södra skärgård. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår