• Klostret i Vadstena liknar inget annat. Foto Visit Östergötland.

Sköna, södra Östergötlandför grupper

Många klassiska och spännande gruppresmål väntar i södra Östergötland. Och visst är det behändigt när så många höjdare befinner sig på kort avstånd från varandra?

TÅKERN & OMBERG. Fågelsjön Tåkern rankas som Nordeuropas främsta och besökscentret Naturum Tåkern, helt klätt i vass, har självklart pippi på fåglar. I närheten ligger Rökstenen, med världens längsta runskrift. Östgötarnas heliga berg, Omberg, omges av sägner och myter. Från dess topp ser man stora delar av Östergyllen. Från södersidan utgår Kulturstigen som leder via Ellen Keys Strand och Alvastra klosterruin.  

 

VADSTENA. Lite norröver väntar kulturpärlan Vadstena med gott om medeltida kullerstensgränder, Vadstena Slott och Heliga Birgittas Klosterområde. Vilka öden har passerat revy i slott, kloster och koja? Gå en tur på hospitalstema med slut i ”Stora Dårhuset”, idag Hospitalsmuseet, eller boka en slottsvisning och hör en massa skvaller och fakta. På Vadstena Slott ges även traditionsenligt sommaropera av Vadstena-Akademien. Hotell Slottsgården hyser ett leksaksmuseum. Äter gör ni kanske på Restaurang Munkklostret på Klosterhotellet eller på Starby Hotell. Lite utanför Vadstena ligger populära Ladugård 206 där man äter gott, fikar och handlar ost, inredning och färg.  

 

MOTALA. Motala är hem för Sveriges Rundradiomuseum. Det var här, i stationen från 1927, som de första radiosändningarna drog igång. Göta Kanal-utställningen, Motala Industrimuseum och Motala Werkstads Arbetarlägenheter är andra besöksklenoder från ett svunnet Sverige. I hamnen väntar nostalgiupplevelsen Motormuseet, med uppbyggda miljöer, och Vätternakvariet – Sveriges största insjöakvarium.  

 

ÖVRALID. Även om man inte har full koll på diktaren och nobelpristagaren Verner von Heidenstam (han med ” Det är skönare lyss till en sträng som brast, än att aldrig spänna en båge”) så kan det absolut vara värt att besöka hans vackra Övralid, med finfin Vätternutsikt. Guider berättar om Heidenstams liv och verk och här finns också kaffestuga och museishop.  

 

MEDEVI BRUNN. Nordens äldsta hälsobrunn har anor ända från 1678. Här kan ni lyssna på Brunnsorkestern i parken, gå en guidad tur, sörpla i er av ”hälsovattnet”, besöka något av museerna, butiken, värdshuset eller schweizeriet. En svensk turistklassiker!

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår