• Kronovalls slott på Österlen.

En skånsk slottsrunda

Har du och din grupp funderat på att besöka fina slott i Skåne men vid en närmare titt upptäckt att många av dem faktiskt inte håller öppet? Då är guiden Slottsrundan något för er: en samling gods och gårdar på och runt Österlen som gärna tar emot besök, under sommaren eller året om. Alla sju utgör unika kulturskatter och binds samman av vackra, sydskånska vägar.

Här hittar du de fem skånska slott, det kloster och den medeltidsborg som ingår i Slottsrundan:

 

Svaneholms slott

1500-talsslottet Svaneholm vilar på en grön udde i Svaneholmssjön: en imponerande renässansborg byggd kring en skyddande borggård. Slottets mest kände ägare Rutger Macklean minns säkert många från historielektionerna som mannen som införde enskiftet i jordbruket. En utställning levandegör Svaneholms slott och människorna som genom tiderna befolkat det. Slottsrestaurang och butik.  

 

Övedskloster

Övedskloster byggdes vid Vombsjön av familjen Ramel på 1700-talet och är idag en av Sveriges förnämsta rokokoanläggningar; det mesta ser ännu ut som på den förste grevens tid. Den sköna slottsparken står alltid öppen för besökare och själva slottet och gården visas på förfrågan. Kafé och butik sommartid.  

 

Bjärsjölagårds slott

En av Bjärsjölagårds första herrar var ingen mindre än danske kung Valdemar Atterdag, som erövrade Skåne 1360. Borgen stormades på 1500-talet av missnöjda bönder och en del av stenen användes för att bygga Svaneholm. Dagens rokokoslott stod färdigt 1766. Det gamla kalkbrottet, nu vattenfyllt, är också värt ett besök.  

 

Kronovalls vinslott

Kronovall är ett vinslott med mat och logi i fransk barockstil, omgivet av vallgravar och en trädgård med formklippta idegranar och buxbom. Den tjusiga interiören är densamma som på det sena 1800-talet. Vem vet – kanske får ni möta slottsspöket; den unga adelsfröken som drunknade i vallgraven när hon smög till en dejt med skogvaktarens påg?  

 

Alunbruket (c) VisitSkåne, Frits Meyst WideOyster.com.

 

Christinehofs slott

Herresäte? Nej kvinnosäte, bevars! Det gula barockslottet uppfördes 1741 av Christina Piper, en av sin tids mest lysande företagare. I närheten väntar det historiska Alunbruket som gjorde Piper till en av Sveriges rikaste kvinnor. Christinehof erbjuder berättarvandringar och utställningar om slottets starka fru och hennes händelserika samtid. Kafé och ekopark.   

 

Glimmingehus

Bygget av Nordens bäst bevarade medeltidsborg drog igång redan 1499, då Skåne ännu var danskt. Här kan ni följa med guider i tidsenliga dräkter på visningar och uppleva Medeltiden ”IRL”. Utställningen Borgfolk berättar om människorna på Glimmingehus. Under sommarhalvåret pågår det alltid något på borgen: medeltidsdagar, spökvandringar, tornerspel och annat. Butik och kafé.  

 

Klostret i Ystad

Klostret är en rogivande oas mitt i Ystad, omgivet av prunkande trädgårdar, men dess drygt 750-åriga historia rymmer fullt av grymhet och dramatik. Idag är det en av Sveriges bäst bevarade medeltida klosteranläggningar och bakom de tjocka, röda murarna i tegelgotik huserar Ystads stadshistoriska museum. Utställningar, butik och kafé.   På slottsrundan.se finns all praktisk info ni behöver innan ni ger iväg.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår