• Sommar i Kläppen.

  • Tjejmilen.

  • ”Det ska vara minst lika roligt att besöka fjällen på sommaren som på vintern”, säger Lennart Stolpe på Kläppen.

  • Kläppen Arenas uppblåsbara landningskudde gör det säkert att träna på olika tricks med skidor och snowboard.

Vad gör de i fjällen om sommaren?

Efter att skidbackarna stängt och snön smält öppnas en ny värld av möjligheter. Resmål Sverige har gjort touch down i Sälen för att höra vad som finns att uppleva för äventyrare såväl som för naturälskare.

När skidbackarna klätt av sig sin vita dräkt och badar i grönska blir Sälenfjällen något helt annat. Här finns vandrings- och cykelleder, paddlingsmöjligheter, rafting, summerski, en uppsjö av restauranger och mycket mer. Allt omgivet av storslagen natur. 

En person som aldrig kan se sig mätt på vyerna är Lennart StolpeKläppen Ski Resort. Han och hans fru var i Kläppen på semester under många år innan de bestämde sig för att flytta dit på heltid i slutet av 2019. 

 - Varje dag när jag vaknar är jag tacksam för att vi flyttade hit. Det är underbart att kunna packa med sig fika, ta med familjen upp på fjället och blicka ut över vyerna tillsammans, säger han. 


Kläppen är en av tre stora vintersportanläggningar i Sälen. Anläggningen har bland annat tre cykelleder, två trailleder, en tre kilometer lång hinderbana, en 18-håls discgolfbana, äventyrsgolf, boule, kanotuthyrning och badplats. Den mest populära aktiviteten är en unik skid- och snowboardanläggning där man kan öva på stora hopp och parktricks. Först tar man sig upp i ett 15 meter högt torn, sedan åker man nedför en plastbana upp på ett hopp och landar på en stor mjuk kudde. 

 - De tricks man kan lära sig här på en dag tar upp emot två veckor att lära sig på snö. Vi är helt unika i Norden med den här anläggningen och folk kommer hit från hela världen för att testa. Arenan byggdes 2020, i samarbete med snowboardlandslaget och olika föreningar, säger Lennart. 


Fler sommaraktiviteter finns att hitta hos Sälenfjällens största vintersportanläggning och fjällturismföretag, SkiStar. De riktar sig mot äventyrare i alla åldrar och erbjuder bland annat vandring, cykling, klätterpark med höghöjdsklättring och zipline, spa, mountain coaster (en slags rodelbana på räls), mountain tubing (en bana där man åker på uppblåsbara ringar) och summerski (en skidbacke på 7 000 kvadratmeter, täckt av artificiellt gräs). För de allra minsta finns även Valles kids club

- Upplevelsearenan Experium är en populär tillflykt under regniga dagar. Genom den erbjuder vi allt från äventyrsbad med inomhussurf till bowling, spa och så klart träningsmöjligheter. Just variationen av aktiviteter är det som brukar uppskattas mest. Med Sälen-passet kan man nyttja flera av aktiviteterna fritt under ett begränsat antal dagar. Sett till vad man får och vad många andra ställen har att erbjuda så går det att få en väldigt prisvärd semester, säger Tomas Berg på SkiStar Sälen.

 

Vad var mest populärt under sommaren 2023? 

 - Våra tre nyheter för året, mountain coaster, mountain tubing och summerski, väckte alla stort intresse. Coastern snittade över tusen åk per dag. Man åker den två och två och det suger till rejält i magen i kurvorna. Sedan var såklart även klätterparken och trail- & pumptrackcyklingen väldigt populärt, säger Tomas Berg. 

 

Vad ser ni mest fram emot inför sommarsäsongen 2024?

 - Framför allt ser vi fram emot att få visa förstagångsbesökare vad Sälen har att erbjuda. En fjällsemester sommartid är fortfarande något främmande för många. Vi tror att i den konjunktur som vi befinner oss så kommer en fjällresa att vara ett starkt alternativ i sommar. Vi försöker därför att bli ännu bättre på att informera om vårt stora aktivitetsutbud på sommaren och vilka prisvärda boendealternativ som finns, säger Tomas Berg och fortsätter:

 - Något vi också ser fram emot i sommar är alla evenemang. Utöver de årligen återkommande loppen Tjejmilen, Aim challenge och EQPE fjällmaraton arrangerar vi i år även cykelloppet 262 Skandinavian mountain gravel route, där deltagarna kommer att cykla från Sälen till Trysil och tillbaka. Det blir 262 kilometer på fyra dagar, med övernattning i Lindvallen och Trysil samt en avslutande bankett. Fantastiska vyer, nya bekantskaper och träningsvärk utlovas! Vi får inte heller glömma lagtävlingen Execute, där lagmedlemmarna ska springa tre delsträckor var på Hundfjället och plocka 1 300 fallhöjdsmeter på 12 timmar.  

 

Vad finns det för den mindre äventyrliga att uppleva i fjällen i sommar?

 - Massor! Kom hit och andas fjälluft, njut av naturen, vandra på träspänger eller stigar, bada i bäckar och sjöar, gå på spa, ät god mat på någon av alla prisvinnande restauranger eller ta en drink på något fint uteställe. Sälen har något för alla.

 

Slutligen, varför ska man välja just Sälen för sin fjällsemester? 

 - För att vi har hela paketet och för att det är riktigt prisvärt. Det finns andra orter med delar av det vi erbjuder här, men ingen annanstans hittar man allt. När du väl är här tipsar jag om att även passa på att upptäcka fler delar av Dalarna. Besökare från hela världen börjar att hitta hit och när jag hör dem berätta om hur de upplever vår fantastiska natur blir jag riktigt stolt. Kom hit och upplev magin du med! 

 

Text: Jonna Jansson« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår