• Sala silvergruva.

Grottor, gruvor & grävda gångar– äventyr i undre världen

Det finns något fängslande och gåtfullt med det som döljer sig under ytan. Runtom i landet väntar gott om grottor, gruvor och förtrollande gångar. Slutna världar att utforska, alla med sin unika historia.

En plats vars öde till stor del formats av dess undre värld är lilla Sala i Västmanland. Just i år firar staden med den berömda silvergruvan 400 år med stadsprivilegier. Rushen startade på 1500-talet och brytning av silver och andra mineraler pågick – med vissa avbrott – fram till 1962. Vad Gustav Vasa kallade ”Svea Rikes skattkammare” är idag ett väl inarbetat gruppresmål med osedvanligt många kreativa upplägg för den som vill ta företaget till historien (konferens, mingel, gästabud…) eller gå all-in-silver med t ex en bussgrupp. 

- De många olika guidningarna ovan och under jord utgör glimrande tillfällen att höra allt om bergsmännens och gruvdrängarnas hårda och farliga slit och om kungars och drottningars ständiga krav på mer silver, säger Niklas Ulvebrand som är verksamhetsutvecklare på Sala Silvergruva. Till annan intressant kuriosa hör t ex att Salas befolkning på 1600-talet flyttades från gruvan till en ny plats, precis som i fallet med dagens Kiruna.  

Också området som omger silvergruvan är stort, med massor av kulturbyggnader, mat- shopping-, övernattnings- och vandringsmöjligheter. Det senaste tillskottet heter Knektleden, en 7 km lång MTB-led runt gruvan, full av Kodak moments. 

Utöver silvergruvan rymmer Sala andra guldkorn som Aguélimuseet och orientfantasin Lilla Istabul. Jubileumsprogrammet är välförsett och innehåller höjdpunkter som t ex folkfesten Sala Loves, historisk marknad, jubileumskonsert med musik från fyra århundraden och en silverkantad 1700-talsfestival. 


 


 

 

Tykarpsgrottan
I Hässleholm väntar Tykarpsgrottan (egentligen en f d kalkgruva), full av labyrintgångar, pelarsalar och sovande fladdermöss. Här har otaliga filmer, serier och musikvideos spelats in. ”Vanliga” visningar erbjuds men även mer annorlunda grupplevelser. Kanske en underjordisk fest och/eller hi-tech konferens i ett 80 miljoner år gammalt kalkberg?

 

Världsarvet underifrån
Örlogsstaden Karlskrona ligger på en ö och står på Unescos världsarvslista sedan 1998. ”Om ryssen kom” är en stadsvandring under jord som visar hur staden anpassats för militära hot. Turen är upplagd som en tidsresa och mot dess slut, 1959, besöker ni en atombombsäker anläggning för hela 6 000 människor, 30 meter ner i urberget. 

 

Göteborgs undre värld
Nyfikna på Göteborgs undre värld? Walknet visar de trånga, mörka och underjordiska befästningar som finns kvar från en tid då Göteborg var en av Europas bäst förskansade städer. Grupper kan boka en guidad tur av 1600-talsbastionen Carolus Dux underjordiska skyddsrum vid Grönsakstorget och höra guiden levandegöra en tid präglad av ständiga krig.

 

Lummelundagrottan
En av Gotlands största naturskatter är Lummelundagrottan. De utforskade delarna utgör närmare 4,5 kilometer. Att någon gång visas runt bland dessa stalaktiter och stalagmiter står för många på någon slags ”Sverigeresa 1A”-lista. Här finns erbjuds även kreativa gruppäventyr, som mörkerturer, ”Cava in the Cave” eller Segway-stafett!

 

Batteri Arholma
I Stockholms skärgård väntar en enorm försvarsanläggning under jord, byggd i syfte att hejda Sovjetunionens landstigningsflotta och skydda Sverige mot en invasion. De guidade turerna på Arholma utförs av experter på militärhistoria som visar er logement, stridsledningscentral, sjukvårdslokaler och annat som gömmer sig inne i berget.

 

Världsarvet Falun
1992 sattes p för hundratals år av gruvdrift i Falun. Numera har Falu Gruva världsarvsstatus. Menyn av grupplevelser gör att man lätt kan tillbringa en heldag ovan och under jord. Guidas runt dagbrottet. Spana på berguvar. Uppleva gruvans unika 1600-talsmiljö. Äta på Geschwornergården. Besöka gruvmuseet. Gruvturism de luxe, med andra ord. 

 

Äventyrsgruvan
Dalarna är gruvtätt. I Äventyrsgruvan Tuna Hästberg väntar er mörka vrår och passager men även salar, sjöar och kalla rum. Välj mellan Vandringsturen och Äventyrsturen, där den senare bl a innehåller klättring via ett Via Ferrata-system. Dykare kan utforska gruvan under vattnet och här finns även en bastu. Tillika är detta en av Sveriges mer udda konsertarenor.

 

Korallgrottan
Landets längsta grotta, mellan Stora Blåsjön och Leipikvattnet i norra Jämtland, bjuder på en annorlunda och spännande upplevelse. Ihop med en guide från Frostviken Adventure ålar ni genom trånga gångar till häpnadsväckande grottsalar. Beundra stalaktiter och stalagmiter i enastående former och upptäck hur tunnlarna bildats under årtusenden. 

 

Sankta Anna underjordskyrka
90 meter ner i berget utanför Lycksele ligger den kyrka vars historia startar 1946 med att en sprängsalva i Kristinebergsgruvan frambringar en två meter hög Kristusbild på väggen... Det hela dokumenteras, men utrymmet fylls igen. 1985 byggs en underjordskyrka för 100 personer. På väggen målas en kopia av Kristusgestalten... och ett besöksmål är fött.

 

LKAB:s visningsgruva
Järnmalmsgruvan i Kiruna är världens största under jord, där malmen bryts med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Visningsgruvan 540 meter under jord har fått högsta betyg av Lonely Planet. Låt guiden visa er runt i den 20 000 m2 stora anläggningen, hör om gruvlig historia, om modern gruvbrytning och om hur den fått en hel stad att flytta. « Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår