I Tumba har man tillverkat papper till sedlar i snart 270 år. På det historiska, idylliskt vackra bruksområdet ligger Tumba bruksmuseum: ett fint litet museum utspritt på flera olika byggnader, med utställningar om bruket, papperet och pengarna. Holländska papirmästare, diverse bruksoriginal och en skolmoster träder fram ur historiens skuggor. Här skildras arbetet kring pappers- och sedelmakande och miljön där arbetarna bodde och barnen gick i skolan. Pengarna och livet.
Historiskt sett låg bruket avskilt. Arbetarna bodde på plats och i stor mån fick de själva tillverka vad de behövde. Fram till den 29 september 2024 visas utställningen ”Jordnära – självhushållare då och nu” som delvis berättar om just detta.
Utöver själva museidelen finns här ett kafé och en park. Anläggningen håller öppet torsdag-söndag och till museet är det alltid fri entré. Vissa visningar och program kostar dock. För föreningar, företag och andra grupper fungerar det att boka en visning vilken veckodag som helst, med eller utan lunch eller fika. Beroende på gruppstorlek går det bra att plussa på något kreativt, kanske göra eget papper?
3 ANDRA STOCKHOLMSUTFLYKTER
Fullersta Gård
Huddinges konstcentrum i gröna Fullerstaparken. Tillfälliga utställningar samt två permanenta om Karin Boye och EWK. Det gula husets historia sträcker sig ända till 1651. Suveräna Spröd Stenugnsbageri gör ingen besviken! Fri entré.
Torekällberget
Friluftsmuseum uppe på ett berg i centrala Södertälje, med fokus på Taelgias och Sörmlands historia. Gamla hus och gårdar berättar om 1800-talsliv, bageriet bakar Södertäljekringlor, stadsmuseet visar 1900-talshistoria. Fri entré.
Åbergs museum
Lasse Åbergs mus-eum i Bålsta rymmer bl a en massa serieinspirerad konst, en av världens främsta Disneysamlingar och en Stig-Helmer-utställning. Sommarens (2024) gästutställning handlar om Emils och Teskedsgummans tecknarpappa Björn Berg.