• Docksta sko, Lisa Edin.

  • I nya butiken vid Skulebergets fot.

Shop-stop: Docksta Sko Hundraårigt skoföretag i ny tappning

Förra året fyllde Docksta Sko hundra år. I samband med jubileet byggde företaget en helt ny anläggning, med butik och skotillverkning mitt i hjärtat av Höga Kusten. Nu har de slagit upp portarna! Ett perfekt shop-stopp för grupper på väg.

Hos Docksta Sko finner man handgjorda slippers, träskor, näbbstövlar, jodhpurs och kängor, men också en del inredning och accessoarer. Numera ligger butiken vid naturreservatet Skuleberget, ett populärt besöksmål i Höga Kusten med fantastisk natur. Hit kommer man för att vandra, klättra eller åka linbana upp till toppen, fika med otrolig utsikt, se på konserter och numera även handla svensktillverkade skor och tofflor. 

 

 - Vi kunde inte ha hittat ett bättre läge. Butiken ligger precis vid foten av berget, lättillgänglig via E4:an. Det är något helt annat än det industriområde den låg i tidigare, berättar Lisa Edin, som är vd på Docksta Sko. 

 

Vid utformandet av den nya byggnaden har hon och hennes man, som driver verksamheten tillsammans, låtit platsen tala för sig själv. Naturen står i fokus, med trä från ett lokalt sågverk och design inspirerad av områdets historia. 

 

 - Den tidigare markägaren var stenhuggare. För att bevara minnet av honom bestämde vi att huskropparna skulle likna två stenblock som ligger lutade mot varandra. Allt är byggt helt i trä och målat med svart lasyr, säger Lisa. 

 

Blandningen av natur, nytt och historiskt går igen i det mesta Docksta Sko gör. Företaget arbetar med närproducerade material och har ett brett sortiment av nya och klassiska skomodeller, alla tillverkade för hand på gammalt hederligt hantverkarvis. 

 

 - Vår fabrik är lite som ett museum, med skillnaden att den nästan alltid är i full rullning. Det luktar läder och ligger tygremsor lite här och där på golvet, precis som det blir i en skofabrik. Maskinerna är gamla trotjänare som gör sitt jobb år ut och år in. Nästan alla har fått följa med i flytten från den gamla fabriken, säger Lisa. 

 

De senaste åren har Docksta Sko börjat med designsamarbeten. Några som har fått utforma egna modeller är mönsterformgivarna Emma von Brömssen, Nadja Wedin och Amanda Leksell. Den sistnämnda fick möjligheten genom att vinna en tävling under sin textilutbildning på Konstfack.

 

 - Designermodellerna har blivit väldigt uppskattade och fått nya kunder att hitta hit, även från andra delar av världen. Är det något vi är bortskämda med så är det att ha fantastiska kunder. Många kommer tillbaka år efter år efter att ha haft Docksta-slippers i flera generationer, medan andra hittar hit på grund av våra nysatsningar. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna nya som gamla besökare till vår nya butik i Höga Kusten i sommar, säger Lisa.

 

  Text: Jonna Jansson

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår