• Royal run ©Lars Moeller

  • Ragnarock i Roskilde är en Frederik-favorit.

  • Kröningen på Christiansborg.

  • Christiansborgs slott. En tur upp i tornet kostar gratis! :)

  • Bjørn Nørgaards gobelänger på Christiansborg - ett must-see.

Prakt, rock & löplopp i kung Frederik X:s kvarter

"Förbunden, förpliktigad för konungariket Danmark”. Danska folket trotsade januarikylan och samlades för att hurra när en populär kung tog över efter en populär drottning. Läs om kung Frederik X:s hoods, några av hans personliga favoriter och inspireras inför Danmarksresan.

Christiansborgs slott
En gång var det här kungafamiljerna bodde, numera huserar ”Borgen” (yes, den TV-serien!) den danska riksdagen och används av monarkerna för bl a representation. Det var också från den legendariska balkongen på Christiansborg som Frederik officiellt utropades till kung – helt i enlighet med protokollet. 

Christiansborg är ett av Köpenhamns absolut största besöksmål och Riddarsalen dess mest imponerande gemak. Det är här man hittar drottning Margrethes gobelänger, som det danska näringslivet skänkte henne 1990, på 50-årsdagen. 11 enorma, färgglada, sinnrikt vävda gobelänger som detaljerat skildrar 1000 år av dansk historia. Ett absolut must-see ihop med en guide som ger nycklarna till de viktigaste motiven. 

Andra upplevelser på Christiansborg innefattar en spöklik rundtur i de medeltida ruinerna under slottet och ett besök i slottets tidigare kök, komplett med ljud och modeller. Och vet du vad? Utsikten från slottstornet är oslagbar – och hissen upp är gratis!


Amalienborg slott
På Amalienborg i centrala Köpenhamn bor dronningen och kungafamiljen i varsina ”hus”. Upplev den Instagram-vänliga vaktavlösningen och besök Amalienborgmuseet . Fram till den 8 september visas utställningen "Frederik X: Morgondagens kung" för att uppmärksamma tronskiftet. Genom foton, föremål, videoklipp, målningar och ljud tecknas ett porträtt av den nye kungen.


Royal Run
Spänstige Kung Frederik X gillar maror och i samband med 50-årsdagen 2018 instiftade han Royal Run. Loppet äger rum i landets fem största städer och har blivit en folklig tradition som samlar 95 000 danskar, varav kungen själv. I år går det av stapeln 20 maj. 


Kastellet
Kungen har gjort militär karriär (attackdykare), är överste i armén och flygvapnet samt kommendör i marinen. Granne med Amalienborg ligger det stjärnformade Kastellet från 1626. Idag militärförläggningar och en älskad stadslunga. Gissa vem som rastar hunden här i buskarna?


Fredensborg slott
3 mil norr om Köpenhamn ligger Fredensborg – kungafamiljens mest använda residens och plats för viktiga statsbesök. Fungerar även som ”sommarstuga”.


Ragnarock
I Roskilde, 3 mil sydväst om huvudstaden, står rockmuseet som har en speciell plats i den kunglige rockerns hjärta. Som han uttryckte det i ett berömt tal till sin mor: "Du gillar klassisk musik. Jag gillar rock." Cool, kul och besöksvärt!

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår