• Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel.

Destination Kosta

Värmen sprider sig och den kalla luften utifrån känns som bortblåst. Glaspipans metall smäller mot glasblåsarens bänk när han lägger den ned för att forma den glödande massan. Lukten av bränt tidningspapper sipprar in i näsan och på­minner om att det är en särskild doft i glasbruk. Upplevelsen att kliva in i glasbruket i Kosta har varit densamma sedan år 1742, då bruket byggdes.

Själva hantverket ser likadant ut nu som då. Det är bara ugnar och bänkar som har moderniserats under tiden.

Glasbruket i Kosta är hjärtat i bygden och när Torsten Jansson, New Wave Group, tog över 2005 beslutade han sig för att bygga en större bredare upp­levelse kring det. Nu blomstrar Kosta och ett besök här är en nästintill full­ändad upplevelse vare sig man tycker om glas eller inte.

– Det räcker inte med att vara här några timmar för att få grepp om helheten, säger Emil Andersson, destinationschef på Destination Kosta.

Han har alldeles rätt. Kosta kan er­bjuda safari bland vilda djur, en stilla oas på Kosta Lodge, ett "glashotell" som presenterar konstverk som går att köpa och inte minst en 20.000 kvadratmeter stor outlet där varorna är billigare än vad produkter vanligtvis är på mellandagsrean.

 

Emil Jansson.


– Personligen ser jag till de små detaljerna för jag tycker de är viktiga, säger Emil Andersson.

Han pratar om doften i entrén till Kosta Boda Art Hotel, som var hans idé. Juletid doftar det gran genom luftkondi­tioneringen. Sommartid frisk blomster.

– Det är detaljerna som gör det lilla extra och att man får en känsla av lyx.

Foajén i Kosta Boda Art Hotel genomsyras av en känsla utöver det vanliga eftersom den omringas av konstglasprodukter från våra främsta svenska designers. Sällan ser man så många konstverk på ett av samma ställe och här finns alltifrån en enorm lampskulptur som Bertil Vallien har formgivit, en receptionsdisk som är av glas och konstverk på väggarna som är designade av både Kjell Engman och Ludvig Löfgren. Foajén lovar att den konst­intresserade nu träder in i ett paradis och att den ointresserade kommer att gå härifrån hänförd av både Kosta och av glas som konstmaterial. 

Glasbaren som är känd världen över för att den är helt inredd i glas tror många är inspiration från ishotellet. Det stämmer inte. Kjell Engman fick idén då han dök i Thailand och såg upp mot vatten­ytan. När du träder in i Glasbaren kliver du också in i ett undervattensrum där du möts av ljusstrålar, sjöjungfrur, dykartuber och havets väktare.

– Jag som är uppvuxen kring Kosta minns när det var diskussion om att vi skulle få rulltrappor hit och det tyckte man var häftigt. Se vad vi har nu, säger Emil Andersson och skrattar.

Outleten är en av Sveriges största och på 20.000 kvadratmeter kan man verkligen shoppa loss. Här finns allt man kan behöva och mer därtill.

– Vi har tänkt att det ska finnas något för alla och jag tycker att vi har täckt in alla målgrupper. För barn och vuxna finns safari att åka på om upplevelsen i glasbruket inte skulle räcka till.

Här hjälper Kosta till att bevara en sällsynt ras av bisonoxar och dessutom finns vildsvin och dovhjortar som även tillagas på Kosta Lodges restaurang.

– Vi säger inte närodlat utan vi säger härodlat, säger Emil Andersson.

Kosta Lodge skapades när det gamla ålderdomshemmet byggdes om. Här kan den besökare bo som vill komma ifrån kommersen vid Kosta glasbruk men ändå ha gångavstånd till både outlet och hotellets glasbar.

– Det ser inte mycket ut för världen utanpå men inuti är det otroligt vackert. Inredningen är jaktinspirerad och Emil Andersson berättar att många jägare kommer för övernattning i jakttider.

På hotellets baksida, som inte syns från vägen, uppenbarar sig ett utomhusspa där vattnet under vintertid är uppvärmt. I början av november öppnas julmarknaden. Varje år kommer flera tusen besökare hit för att titta på de många snöbelagda kungsgranarna och lamporna i julbelysningen som tänds.

– Hela området tänds upp och det är en magisk känsla. Närmare jul kommer man inte, säger Emil Andersson.

Han berättar att många också kommer för att äta hyttsill vilket innebär att man äter mat som tillagats i hyttans glasugnar. Man får dessutom prova att blåsa sitt eget glas med hjälp av en glasblåsare.

 

Text: Lotta Eliasson Foto: Kosta Boda

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår