• Utvandrarna i Alingsås 2020. BIld Gus Kaage, Film i Väst.

 • Inspelning på "lyxyachten i Medelhavet" a k a Trollhättan i Ruben Östlunds film Triangle of Sadness. Foto Tobias Henriksson

 • Trollywood.

 • Det var i Ulricehamn som Colin Nutley hittade sin Änglagård. Photo Cred Jonas Ingman. West Sweden.

 • En vanlig syn kring Trollhättan. Foto: Film i Väst.

Set-jetting i Skandinaviens ledande filmregion

Restrenden med set-jetting, eller location vacation, är här för att stanna. Turister vallfärdar till platser där filmer och serier spelats in.

Omvänd set-jetting funkar också! Den som planerar att göra en resa har nämligen ett perfekt tillfälle att se en film eller serie som utspelar sig just där – en berikande bonus.  För Sveriges del är det Västergötland som – möjligen i konkurrens med Ystad – mest förknippas med filmturism. Följ med Resmål till filmens förtrollande landskap.

 

Trollywood

Västsveriges filmis-destination nummer ett är Trollhättan – ofta kallat Sveriges Hollywood, eller Trollywood. Namnet uppkom efter att regionens filmfond Film i Väst lade ett filmcentrum här 1996. Sedan dess har otaliga svenska och internationella stjärnor dimpt ner i västgötaskogen för att spela in film och serier. Inte färre än hälften av Sveriges långfilmer är inspelade med Trollhättan som bas. Till scener som kommit till i Film i Västs studior – och ingen annanstans! – hör t ex sådana från Ruben Östlunds Guldpalmen-vinnande film Triangle of Sadness, som tilldrar sig på en lyxyacht i Medelhavet. 

 

Filmiska landskap

Till andra Film i Väst-rullar som gått upp på biograferna på senare tid hör t ex Lukas Moodyssons Tillsammans 99 (inspelad i Ulricehamn och Trädet), skräckfilmen Karusell, som utspelar sig på Liseberg och Hammarskjöld, där Hotell Billingehus i Skövde fick agera Leopoldville Hotel i Kongo, samt komedin Ett sista race, där Alingsås ska föreställa Hjo och en bensinmack i Vårgårda får agera mack i Lycksele. Och scenerna från Helga Löwanders sekelvåning i Vår tid är nu är inspelade på Nääs slott, mellan Göteborg och Alingsås.

Den senaste filmen med detektivduon från Valleby dvs LasseMajas Detektivbyrå och Skorpionens hemlighet, fick liv in i Alingsås och i samma härad låg även Karl-Oskar och Kristinas Smålandsgård Korpamoen i Utvandrarna från 2021. Och många känner till Ulricehamn som inspelningsplats för Colin Nutleys många älskade filmer, varav Änglagård förstås. Vänersborg har gett oss scener till filmer som Farsan, Vi hade i alla fall tur med vädret-igen och Linas kvällsbok. 

 

Walk of Fame

På Storgatan i Trollhättan väntar som sig bör en Walk of Fame. För tillfället innehåller den 19 plaketter signerade av stjärnor med koppling till filmstaden. Celebriteterna utses av en jury och för att platsa på Trollhättans Walk of Fame ska man ha gjort ”framträdande arbete inom filmen samt dessutom ha anknytning till Trollhätteregionen”. Till de utvalda hör bland andra Hollywoodikonerna Lauren Bacall och Nicole Kidman samt svenska stjärnor som bl a Stellan Skarsgård, Lena Olin, Pernilla August och Mikael Persbrandt. 

För filmturistande grupper finns flera möjligheter. 

 • Ulricehamns guideförening låter er göra en resa i filmens värld, och besöka inspelningsplatserna ur bland annat Änglagårdsfilmerna. För er lägger de upp allt från korta turer på ett par timmar till halv- och heldagsresor och hjälper er med planeringen. 
 • Föreningen VästgötaGuide har guider som kan levandegöra bland annat filmens Trollhättan, låta er följa i stjärnornas fotspår och klargöra var den ena eller andra filmen spelats in. 


 

Vad händer när de stora stjärnorna är på besök? Mycket! Till exempel så...

 • bodde Kirsten Dunst på Ronnums Herrgård i samband med Melancholia och hon och motspelaren Kiefer Sutherland fick varsin villa på tomten uppkallad efter sig.
 • brukade Woody Harrelson cykla till jobbet under inspelningen av Triangle of Sadness – en för honom exotisk erfarenhet.
 • smorde Nikolaj Coster-Waldau från Games of Thrones (Jaime Lannister), kråset på Istanbul Kolgrill i Vänersborg under inspelningen av danska Hunger 
 • glömde Nicole Kidman sin baddräkt på Hallevibadet i Vargön i samband med Dogville. Plagget auktionerades ut till välgörenhet och inbringade nio kossor till behövande i Indien.
 •  publicerade en journalist foton på Claire Danes body double utanför studion i Trollhättan i tron om att ha fått exklusiva bilder under inspelningen av It’s all about love.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår