• Kraftstationen. (c) Visit Värmland.

  • Alma Löv. (c) Visit Värmland.

Konstrally på värmländska

Alla som besökt en modern konsthall i det gröna vet att där kan uppstå en alldeles särskild magi. Kontrasten blir liksom en del av konsten. I Värmland väntar tre vassa arenor för samtidskonst som med lite organisationsförmåga kan utforskas under en enda dag. Att sedan även matkonsten håller hög kvalitet gör ju inte saken sämre.

Alma Löv Museum 

Ett modernt museum i Östra Ämtervik... kan det funka? Oj – om det kan! Alma Löv Museum of Unexp Art är nämligen just det:  ett museum för samtidskonst mitt i naturen som spänt bågen ända sedan 1998, med teater, butik och kafé därtill. Idag är det ett av Värmlands främsta besöksmål och fick förra året motta regionens turismpris. Till konstnärer som ställt ut här genom åren finner man stjärnor som Ann-Sofi Sidén, Annika von Hausswolff, Björn Runge, Charlotte Gyllenhammar, Denise Grünstein, Ernst Billgren, Freddie Wadling, Lars Lerin, Lena Cronqvist, Nan Goldin, Natalie Djurberg... just to mention a few.

På Alma Löv tilldelas var och en av säsongens utställare ett eget utrymme i huvudbyggnaden eller i en av 16 paviljonger ute på ängen eller i skogsdungen. I alla utrymmen presenteras separata utställningar, men ett övergripande tema omfamnar alla. 

Jämte den tillfälliga tema-utställningen visas en permanent samling och varje sommar arrangeras konserter och andra kulturevenemang. ”Moderna museet fast i Värmland?” Ja men typ!

 

Gamla Kraftstationen

Bara en halvtimmes väg söder om Alma Löv, intill Klarälven, ligger lilla Deje och Gamla Kraftstationen – också den ett bevis på att omöjligt inte är värmländskt. Den här industrilokalen från förra sekelskiftet fungerar nämligen som en poppis konsthall med bredd, spets och 11 meter högt i tak. Varje säsong bjuder på utställningar av såväl etablerade konstnärer som av talanger på G. Den lilla shopen och Culinarum Café kryddar upplevelsen och med jämna mellanrum ordnas musikevenemang. För grupper och företag finns finurliga paket att boka.

 

Sliperiet

En knapp timma nedom Deje väntar er Sliperiet i Borgvik. För konsthallens grundare, Oscar Magnusson (kanske mest känd som frontfigur i Sven-Ingvars) låter den förena hans tre passioner: konst, mat och musik. I det gamla träsliperiet från 1903 ställer varje sommar världskonstnärer ut ihop med nyare och lokala konstnärer. En trappa upp serveras mat och Sliperiet är även populärt för fester, företagsevent och bröllop. Husets ”Sköna Söndagar” presenterar etablerade artister i ett avskalat format. För grupper på besök erbjuds olika paket.

 

Sliperiet i Borgvik. (c) Visit Värmland.


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår