• Anders Åberg hann under sin livstid, 1945-2018, förutom Mannaminne även skapa 131 utsmyckningar och offentliga konstverk till institutioner, kommuner och företag både i Sverige och utomlands.

Mannaminne i Ångermanland:Konst- & kulturbyn "extra allt"

Den som planerar att semestra längs Norrlandskusten i sommar får inte missa att utforska Höga Kusten. Ta en avstickare från E4:an och upptäck naturunder, makalösa vyer, idylliska fiskelägen och inte minst konst- och kulturbyn Mannaminne.

Här samsas trämodeller av hus från Tensta till Rio de Janeiro med diverse fordon på räls. Platsen består av ett femtiotal byggnader, med influenser från alla världens hörn. Det är ambitiöst, spretigt och fullständigt oemotståndligt. 

Mannaminne är ett försök att fånga hela världen på en liten yta. Samlingen är sprungen ur en ohämmad fascination för mänskligt skapande. Konstnären bakom platsen, Anders Åberg, ville samla och bevara allt i mannaminne och ägnade år av sitt liv till att skapa den här platsen, som rymmer oändligt mycket kreativitet och skaparglädje, berättar Elin Holmberg, verksamhetschef på Mannaminne. 

 

Med så mycket att titta på är det svårt att veta var man ska börja. Och ju längre in man kommer desto mer känner man Åbergs kärlek för människans storhet. 

-   Det finns ingen liknande plats i världen. Det är spretigt så in i baljan, för så blir det när man försöker att sätta fingret på vad det är att vara människa, säger Elin. 

Elin Holmberg är verksamhetschef på Mannaminne. Foto: Janna Jansson.


Det allra första som byggdes på platsen var ett värdshus, som snabbt blev en myllrande samlingspunkt med musikkvällar och pubaftnar. Året var 1980 och sedan dess har området undan för undan fyllts på med konstföremål och hantverkshus. Drygt 40 år senare besöks Mannaminne av folk från världens alla hörn. 

-  Idag har vi cirka 20 000 besökare om året. Det är allt från barnfamiljer och pensionärer till gruppresenärer och unga back-packare. Den främsta reaktionen brukar vara ”oj vad vackert, vilken tur att vi åkte hit”, säger Elin.  

 

Den som vill göra en heldag av sitt Mannaminne-besök kan övernatta på Hotell Mannaminne, på pensionatet Pelle Åbergs-gården eller i någon av de närliggande byarna. Nordingrå, Norrfällsviken och Bönhamn är några av traktens guldkorn. Njut av trevliga restauranger, caféer, loppisar och badplatser. Titta in i någon av konstnärsateljéerna, hyr cyklar, vandra längs Världsarvsleden, paddla kanot, ta båten ut till Ulvön eller gå på yoga. Här finns massor av möjligheter. 

 

Cirka 15 minuters bilfärd från Mannaminne hittar vi också naturundret Rotsidan, där vidsträckta klipphällar har slipats av havets vågor. Vägen dit är tillgänglighetsanpassad med spänger i trä. Den som vill ta sig högre upp för fler storslagna vyer kan snöra på sig vandringskängorna och bestiga någon av traktens många bergstoppar.

-  Själandsklinten och Rödklitten är två av mina favoriter. Utsikten från Stortorget här precis bakom Mannaminne är inte dum den heller, avslöjar Elin. 

Precis bakom Mannaminne finns utsiktsplatsen Stortorget. Kanske känns vyn igen från TV4? 

 

Text: Jonna Jansson 


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår