• Maarja Edman är vd för Visit Trelleborg och Resmåls gästkrönikör (Vår/sommar 2024).

Gästkrönikör:Maarja Edman

Maarja Edman är VD för Visit Trelleborg - ett destinationsbolag med solklart söderläge, året om. I sin krönika berättar hon om det pågående arbetet med att få turisterna och de turistiska produkterna att aktivt bidra till att göra platsen bättre för såväl de boende som för naturen och besökarna.

I takt med att världen förändras, gör även Trelleborg på Skånes sydkust det. Från att ha varit en stad som främst är känd för sin hamn och rika industrihistoria, omfamnar vi numera en ny bild av vår destination. Idag möter man en välkomnande gemenskap i genuin skånsk tappning, ett myller av gårdsbutiker och matkreatörer och en unik kontinental känsla i såväl stad som landsbygd. 

 

Och i det vi värnar om mest ligger också det värdefulla vi erbjuder våra besökare – den av oss så uppskattade vardagliga livsmiljön. Just den behöver vi värna om extra mycket. I skiftet mot en mer hållbar framtid framträder Trelleborg som ett exempel på hur allt fler destinationer numera aktivt balanserar invånares och besökares behov. Till allas nytta. 

 

Jag har själv varit en av destinationsutvecklingens Golden Girls (ja, sanningens ögonblick kom snabbt i denna krönika! ;) ) som envist hävdat att ”en plats som är värd att besöka också är attraktiv att leva på”. Det har jag gjort för att sätta turismens betydelse för platsen i centrum och ge den kredibilitet utanför den egna arenan. Och ja, jag har blivit lyssnad på och fått hejarop. Men så säger jag inte längre. För det påståendet blir sant först om vi löpande planerar, agerar och parerar för att det ska vara det. Ofta har vi platsutvecklare hamnat på efterkälken och ibland till och med agerat för sent. Turistens avtryck kan i slutändan trots allt ha tärt på både invånarnas tålamod och platsens naturresurser. 

 

Trelleborgs styrka ligger i dess mångfald – från de 61 byarna till de 21 stadsdelarna – varje plats med sin unika karaktär och gemenskap. Detta hyperlokala fokus bidrar till en känsla av tillhörighet och engagemang, inte bara för dem som bor här, utan även för dem som besöker oss. Idag bygger vi en destination där varje upplevelse, vare sig det gäller en rofylld promenad längs stranden med vyn mot den obrutna horisonten eller ett besök på vikingamuseet Trelleborgen, inte bara är till för turisten utan är en del av invånarnas vardag. 

 

Det var Visit Trelleborgs arbete kring en lokal turismstrategi, som tar utgångspunkt i FN:s globala mål, som fick mig att tänka om. Det är när vi tänker om som turismen verkligen kan göra skillnad i den lokala samhällsutvecklingen. Det är när vi vänder på kuttingen och inte alltid sätter de hitresta i fokus utan i stället utgår från de lokala utmaningarna som turisterna kan vara en del av lösningen. 

 

Den filosofin har vi anammat i hållbarhetsprojektet “Spela Roll” som drivs i samarbete med Visit Skåne, lokala företag och den schweiziska researrangören Kontiki Reisen. Här har det funnits utrymme att testa och utveckla nya sätt att arbeta med hållbar plats- och produktutveckling. Vi har kunnat ta vår utmaning – att vi behöver förflytta fokus från huvudsäsongen, som hos oss är maj–september – och med invånarnas perspektiv förädla upplevelsen på våren och hösten. 

 

Vårt arbete med att forma vår destination till en ännu mer inbjudande plats är en gemensam resa. Här spelar det lokala näringslivet en viktig roll, lokalbefolkningens behov sätts i centrum och de hitresta ges en självklar delaktighet i att skapa en framtid där Trelleborg inte bara är en punkt på kartan, utan en destination full av liv, möjligheter och gemenskap. Du är varmt välkommen att vara en del av denna resa om än du bara är på tillfällig visit. 

 

För en plats som är attraktiv att leva på är också värdefull att besöka! 

 

Välkommen till Trelleborg på Skånes sydkust!

 

Maarja Edman
Visit Trelleborg


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår