• Dinner on Ice i Luleå skärgård. Foto av Per Pettersson.

Med smak för Norrland

Genuin mat + hållbarhet = sant. Autentiska måltidsupplevelser är här för att stanna. Norr om Dalälven är trenden extra tydlig. Nyfikenheten är stor på norrländsk gastronomi: ren, löjrom, röding, åkerbär, surströmming... Här finns dessutom gott om möjligheter att avnjuta maten i omgivningar som är exotiska för de flesta ”sörlänningar”. Resmål Sverige guidar till norrländska godingar.

Måltidsupplevelser

Norra Sverige rymmer gott om platser där man kan äta ”med en twist”. Ute på isen, på en renfarm eller i ett surströmmingssalteri, till exempel. Vintertid erbjuder på Brändö Konferens och Fritidsby utanför Luleå en cool Dinner on Ice - ett middagsevent som bokstavligt talat ligger på is. En flärdfull, trerätters norrländsk middag serveras på istallrikar i en ombonad kåta ute på den frusna Bottenviken, dit gästerna promenerar längs en upplyst stig. Välkomstdrinken är garanterat välkyld.

Grunden för Camp Ripans restaurang i Kiruna är den samiska, tornedalsfinska och svenska kulturen och traktens egna råvaror. Räkna med att få höra vart renen strövat, fisken fångats och svampen plockats. Här erbjuds även samiska kvällar med mat, bilder och ord.

Ulvön utanför Örnsköldsvik är surströmmingens egen ö, och året om kan grupper boka provsmakningar av denna norrlandsklassiker. Det har självaste Jamie Oliver gjort och sedan yttrat ”Det är något av det godaste jag har ätit!”.

Rönngården i jämtländska Lits-Böle säljer Berit Henriksson gårdens och skogens skörd men tar även ut grupper i skog och mark för att hitta och laga ätliga växter. Nässlor har kanske de flesta testat – men rallarros? Matvandringen avslutas med ett fotbad på örter som plockats under smakvandringen.

Explore Åre är jämtarna som erbjuder en rad spännande mataktiviteter för grupper, som t ex Outdoor Cooking Lunch där gruppen hjälps åt att laga mat utomhus, Åre Gastronomy Walk i fin fjällmiljö och kulinariska kvällar med helgrillad ren och kolbullestekning.

 

Röding på fatet i Åre (c) Skistar.

 

Traditionella måltider

Det finns restauranger som ligger långt bortom allfarvägarna men som ändå lyckas locka gäster från när och fjärran. Så blir det ofta när maten talar för sig själv. Skoogs Krog och Logi i Funäsdalen har drivit ”nära-konceptet” längre än de flesta. Här äter ni den fasta 4-rättersmenyn, som i stor utsträckning är lagad på råvaror som familjen eller deras grannar odlat eller fött upp själva. Allt från vinlistan till porslin, möbler och tvål omfattas av hållbarhetstanken.

Kretsloppshuset i Mörsil är en ambitiös mat- och trädgårdsoas i Åre-trakten med 100% ekofokus. Hälsa på hönsen, handla i butiken, fyll sinnena med grönskande prakt och magen med den berömda trädgårdsbuffén. En norrländsk, helårsöppen helhetsupplevelse.

Vid Kebnekaises fot driver familjen Sarri Nikkaluokta Fjällstation. Restaurang Skáidi serverar dagens alla mål med naturen som skafferi. Köket är samiskt men med influenser från hela världen. Den hänförande utsikten ingår.

På ICEHOTEL i Jukkasjärvi kan man förstås få sin mat på istallrik – vad annars. Givet klientelets internationella prägel finns här en internationell köksbrigad som sätter kontinental twist på älvarnas, bergens, myrarnas och skogens mat. ICEHOTEL Restaurant är rankad som Kirunas bästa.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår