• Aurora Borealis showar loss (c) Ted Logart/Swedish Lapland

Världens bästa norrskenfinns i Abisko

Abisko nationalpark är en av världens bästa platser för den som vill se norrsken. Tack vare de omgivande bergen ligger byn i nederbördsskugga och artificiella ljuskällor som stör, är få. Och dessutom, så finns ju Aurora Sky Station här.

En vacker och kall vinterkväll tar du och din grupp liften från dalstationen i Abisko, upp på fjället Nuolja till Aurora Sky Station. Det är stjärnklart och fullmåne, ni ser ett litet svagt ljus av grönt på himlen, men inget spektakulärt norrsken – inte än i alla fall. I liften pratar ni om förhoppningar och farhågor. Kanske är det för mycket månsken? Kanske är prognosen inte tillräckligt bra? Det är den där ivern, samtidigt den där oron, den som alltid finns när det handlar om naturen och dess fenomen. ”Det är ju inte säkert det blir nått alls”, säger ni till sist för att inte jinxa kvällen, medan liften sakta tar er allt högre. Det är kallt ute, men väldigt bekvämt i de varma overallerna som personalen på STF Abisko Turiststation lånat ut.

 

Ett ögonblick av himlen
I närheten av jordens poler bildas ett grönt, blått eller rött sken som ser ut som draperier, bågar eller strålar, på himlen. I ärlighetens namn är det oftast det gröna som dominerar norrskensnätterna, och de andra färgerna får nästan ses som accenter.

De olika färgskalorna beror egentligen på var i atmosfären som vissa solpartiklar kolliderar med jordens magnetiska sfär. För norrsken, eller Aurora Borealis, bildas just genom partikelstrålning från solen, som vid kontakt med jordatmosfären initierar olikfärgad elektromagnetisk strålning. Skådespelet av ett norrsken är något speciellt, något som man inte glömmer i första taget. Det är så olikt allt annat som går att se. Faktiskt är norrsken ett av de naturfenomen som man kan bevittna som faktiskt handlar om att man ser himlen. Jämför med exempelvis en vacker utsikt av ett vattenfall, en dalgång eller landskap, som de facto är på jorden, så handlar norrsken om universum. Ett ögonblick av himlen.

 

Peter Rosén, Lapland Media AB (c) STF.


Bästa ljusupplevelsen
Det var 2015, under FN:s internationella år för ljus, som Lonely Planet skrev att Abisko har världens bästa ljusupplevelse och på så sätt gav man det lilla samhället norr om Kiruna ett välkommet erkännande. Och ska man vara ärlig har väl inget förändrats. Abisko ligger mitt under auroraovalen och med den ofta molnfria himlen är förutsättningarna optimala här.

Fotografen Peter Rosén, på Lappland Media, har haft norrskensturer i snart tio år och av hans gäster som bokat mer än tre nätter har alla – alltså 100% – sett norrsken. Men hoppas aldrig på garantier från naturen, se det som bonusar.

Att Abisko blivit en av världens bästa platser för detta skådespel beror på dess läge under norrskensovalen. För det är vid jordens poler som detta fenomen bildas, och därför är läget ovan polcirkeln ypperligt. Detta gröna, blåa eller röda ljusspel, som bildas när partiklar från solstormar möter jordens magnetiska fält, är också en hälsning om att saker och ting i universum faktiskt fungerar. För det är tack vare detta magnetfält, vid polerna, som både era iPhones och era kameror fungerar en kväll som denna. Utan detta magnetfält skulle stora solstormar ständigt slå ut vårt elektrifierade liv på jorden.

 

Aurora Sky Station
Nästan på toppen av berget Nuolja, mitt inne i Abisko nationalpark ligger Aurora Sky Station. Stationen saknar rinnande vatten och elektricitet, men trots det serveras en fantastisk fyra-rätters middag här varje kväll under säsong. Och skulle ni inte vara bland de 40 personer som förbokat middag här uppe, kan ni sedan åka upp efter klockan nio på kvällen bara för att se norrsken. Toppstationen är också ett litet trevligt café där ni kan köpa en kopp kokkaffe och lite annat gott fika.

På vilken given dag som helst, förutsatt att det inte är snöstorm förstås, ifrån november till början av april, kan man ta liften upp till Aurora Sky Station. Där ?nns en stor utomhusterrass, ett utkikstorn och ett helt fjäll att uppleva och kanske fotografera norrskenet och stjärnhimlen från.

 

Jakten på klar himmel
Vi kallar alltså det nordliga ljuset för norrsken eller Aurora Borealis, medan man i söder upplever Aurora Australis. Allt som krävs är att man släcker ner allt onödigt ljus och stirrar upp i skyn, eller faktiskt in i Universum, så kan man se solens hälsningar till oss på jorden. Ett par saker som kan vara värt att tänka på – om ni söker norrsken – är förstås det vi redan nämnt, sök upp en mörk plats, ge er av från artificiella ljuskällor. Dessutom är det viktig att vädret är på er sida. Ni behöver en klar himmel. Från Kiruna till Abisko rör ni er i princip under den så kallade Auroraovalen, så här handlar det inte så mycket om att finna norrsken, snarare handlar det om att finna klar himmel. I Abisko handlar det snarare om att jaga bra väder än att hitta själva norrskenet.

 

På med långkalsongerna
Resan upp med liften tar ungefär 20 minuter beroende på var i kön ni släpps på och hur vädret är. Ni sitter där och låter er omslutas av den arktiska miljön och sakta vänjer sig era ögon vid naturen och kvällsljuset. Det är rätt bekvämt och skönt, skoteroverallerna och skorna ni lånat håller kylan borta. Och nej - ni ska verkligen inte ta det här med kylan lätt, att vänta på ett fantastiskt norrsken kan ta tid och låt inte upplevelsen störas av att ni inte tog på extra långkalsonger. Stjärnhimlen blir allt klarare och starkare och snart ser ni det där första svaga gröna skenet redan från liften. Till att börja med är ni inte riktigt säkra på om det är norrsken eller inte. Men sedan börjar skådespelet för fullt och med ens är ni fullkomligt övertygade om att ni ser rakt in i universum.

 

Som förstenade
Även om det finns stor terrass och ett utkikstorn vid Aurora Sky Station är alla människor helt uppslukade av skådespelet på himlen. Folk kliver av liften och blir sen bara stående. En del står där som förstenade och stirrar rakt upp i himlen i minuter. Andra försöker förtvivlat snabbt få upp sina kameror på olika stativ. Alla vill fånga bilden av något som faktiskt är utomjordiskt. Glädjetjut och rop hörs från olika håll. När sedan norrskenet verkar lugna ner sig för ett ögonblick går ni in och köper fika. Det finns en utställning om hur norrsken kommer till där inne på Aurora Sky Station, men ni är egentligen alldeles för uppslukade av det här ögonblicket för att vilja ha någon teknisk förklaring av norrsken. Ni har precis sett in i himlen, varför bry sig om magnetiska fält då?

 

Ett blått hål av lycka
Som redan sagts, så ligger Abisko mitt under auroraovalen, den del av magnetosfären där norrsken uppstår. Här pågår i princip alltid norrsken, men det som krävs för att vi ska kunna se det med egna ögon är helt enkelt att det blir tillräckligt mörkt. Från slutet av augusti fram till att midnattssolen åter börjar bli allt för stark i slutet av april är det möjligt att se norrsken. Så egentligen handlar det här inte om det kommer att bli norrsken eller inte – för det är det nästan alla dagar på året. Här handlar det om att ha en klar himmel och som sagt är Abisko, som Sveriges mest nederbördsfattiga plats, även här väl rustat. Ovan Abisko bildas närmast varje natt ett hål i molnen och detta blå hål är norrskensspanarens smala lycka.

 

Uppfriskande arktiskt väder
Efter fika och stärkande kaffe känns det som om det är dags att gå ut och se om något nytt magiskt skådespel är på gång. Utomhus träffar kylan oss, den intensiva torra kylan av fjällen, men det tar inte länge att vänja sig från fikets värme till den arktiska kylans friskhet. Ett par gröna sträck hänger där på himlen. Det är precis som tidigare, svårt att veta om det är norrsken eller bara en förhoppning, men så är det som om de två sträcken bestämt sig för att göra en show. Folk står åter helt fångade i sitt steg och stirrar upp i himlen och sedan börjar kompisar ropa mellan varandra, glädjerop och tjut över ett norrsken som nästan tar andan ur varje sin åskådare.

Den här kvällen är det i alla fall inte svårt att förstå varför det kallas för världens bästa norrsken.

 


 

 

Resa till Abisko
Abisko ligger ca 10 mil nordväst om Kiruna. Det går dagliga flyg till Kiruna med både SAS och Norwegian. Från Kiruna når du Abisko med tåg eller buss, eller med nattåget från Stockholm som går direkt till Abisko. Aurora Sky Station drivs av STF (Svenska Turistföreningen). Linbana till Aurora Sky Station utgår ca 500 meter från Abisko Turiststation. För bokning av aktiviteter, besök Aurora Sky Station.

 

Bo i/nära Abisko
STF Abisko Turiststation 
Abisko Mountain Lodge 
Lapland Resorts (Björkliden & Riksgränsen) 


Den här artikeln publiceras i samarbete med Swedish Lapland. Text av Håkan Stenlund.

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår