• Sankt Ibbs kyrka på Ven (c) Annika Rundblad/Landskrona stad

Kyrksafari på Skåneslätten

Lilla Skåne rymmer över 450 kyrkor. Några av de gamla medeltidskyrkorna är numera rivna men det finns fortfarande många riktigt gamla kyrkor kvar att besöka. De tjocka väggarna viskar om historia och kultur och att vandra runt på en kyrkogård sätter som regel igång fantasin. Nedan hittar du en lista på några av de mer speciella kyrkorna i Skåne. På Svenska kyrkans hemsida finns mer information och öppettider.

Lunds domkyrka ligger mitt i Lund. Den pampiga byggnaden har stått här i mer än 900 år. Till high lights för besökare hör bl a det astronomiska uret och en avbildning av jätten Finn nere i kryptan. Intill ligger betydligt modernare Domkyrkoforum, ett besökscentrum som bl a fått Sveriges förnämsta arkitekturpris, Kasper Salin-priset. Här finns kaffe, utställningar, filmen om Domkyrkan och toaletter.

 

Domkyrkan i Lund (c) Leif Johansson

 

Dalby kyrka, strax utanför Lund, är Nordens äldsta stenkyrka. En spännande nischkolonn i muren och en dopfunt från 1100-talet är ett par av sevärdheterna.

 

Välbevarade Burlövs kyrka mellan Malmö och Lund är från tidig medeltid och har en prästgård från 1773. Upplev den inbjudande atmosfären som kyrkan och prästgården bildar tillsammans!

 

I Klippan står en unik byggnad som faktiskt är känd i arkitektkretsar över hela världen: S:t Petri kyrka, ritad av Sigurd Lewerentz. Den invigdes 1966 och har många iögonfallande detaljer som alla på något sätt symboliserar den kristna tron. Ingången ligger lite dold - en metafor för att porten till Guds rike kan vara svår att finna.

 

Kyrkan i Gumlösa utanför Broby invigdes hösten 1192 och sägs vara Nordens äldsta tegelkyrka. Dessutom har den fått beröm. År 2000 utlystes en tävling om årtusendets svenska byggnadsverk och då kom Gumlösa på en hedrande andraplats.

 

I Norra Strö, lite utanför Kristianstad ligger en av de få kyrkor som undgick försvenskningen efter 1658. Predikstolen och altartavlan med sitt danska bibelcitat är båda från 1601.

 

Ravlunda kyrka har anor från 1200-talet. På kyrkogården har författaren Fritiof Nilsson Piraten sin omtalade grav med inskriptionen om hans vana att skjuta upp allt till morgondagen.

 

Valleberga kyrka utanför Ystad ska man bege sig till om man vill se en så kallad rundkyrka – Skånes enda och en av få i Sverige.

 

Ute i Öresund ligger vackra Ven. Precis vid de berömda Backafalls-branterna tronar kyrkan från 1200-talet som heter S:t Ibb

 

Brunnby kyrka, slutligen, byggdes på 1100-talet och är en av Sveriges mest anlitade kyrkor för romantiska bröllop. Fantastiska medeltida kalkmålningarna täcker kyrkans valv.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår