• Cloettabutiken i Gamla Linköping (c) Cloetta.

Fabriksshopping & outlets

Ett shop-stopp är ett naturligt inslag i en gruppresa, och det får gärna vara billigt! Längs med vägarna väntar en massa fabriksbutiker och outlets med midsommarrea året om.

Ljusare tider

Skånska Stearinljusfabriken
Kunglig hovleverantör och en av Sveriges ledande stearinljusleverantörer. Fabriksbutiken står i Ängelholm. 

Liljeholmens Stearinfabrik
Det här är världens största stearinljusfabrik. I fabriksboden i Oskarshamn kan man fynda utgående partier och andrasorteringar. Christina-, Antik- och Kronljus etc.  

Bsweden
Ljusstakar och adventsstjärnor de luxe, lampor i nordisk design. Läget i Glasriket gör glas till ett Bswedens primära material. Fabriksbutiken i Herråkra säljer artiklar från provkollektioner, med smärre skönhetsfel och utställningsex. 

 

Dop, bröllop, midsommar...

Skultuna Bruk
Med mer än 400 år av tillverkning av mässings- och silverföremål på ett och samma ställe är Skultuna ett poppis utflyktsmål med produktion, fabriksbutiker, gratis museum och kafé.

 

Skultuna Bruk i Västmanland.

 

Skeppshults Gjuteri
Sill och prinskorv ser läckrare ut på gjutjärnsfat. Skeppshult erbjuder mängder av hushållsprodukter i gjutjärn till fabrikspriser; vissa av dem finns bara här.

Ronneby Bruk
Andrasortering av brukets stekpannor och grytor i gjutjärn med mera men även utgående artiklar, mässprover och provkollektioner.

 

Duka fint

Växbo Lin
Vad är vackrare på festbordet än en duk i äkta linne? Ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. I fabriksbutiken i Bollnäs kan besökarna handla linne av första- och andrasortering.

Blomkruksfabriken
I byn Gränsfors i Hälsingland lever den traditionella krukmakartraditionen vidare. Krukor och brukskärl efter gamla originalformer och hantverksmässigt tillverkat lergods säljs i fabriksbutiken.

Klässbols Linneväveri
Syna den kungliga värmländska hovleverantörens dukar, servetter, löpare etc i sömmarna. Hela väveriets sortiment och andrasort finns till fabrikspriser.

 

Klässbols Linneväveris butik - ett välbesökt utflyktsmål.

 

Vävaren i Båstad
Här vävs hellinne sedan 1940-talet. Ett välbesökt gruppresmål där också guidade visningar kan bokas. Andrasortering av dukar, servetter, badlakan och handdukar etc.

Tygriket
I Marks kommun har flera textiljättar sin hemvist. Här finns flera fabriksbutiker och bodar med tyg, garn och annan textil, som t ex Ekelunds och Kasthall.

Klippans Yllefabrik
Hemtextil och inredning från Klippan och Bengt & Lotta: plädar, filtar, kökstextil, kuddar, tyg, garn… Ordinarie samt utgående varor och andrasortering.

 

På tallriken

Leksands Knäckebröd
Sjätte generationen bagare verkar i byn Häradsbygden. I bageributiken säljs förutom bröd även knäckebrödsburkar, annan mat och presentartiklar.

Wasa/Barilla
Ännu mer knäckebröd! Och pasta. På fabriksförsäljningen i Filipstad kan man handla Wasa-knäcke och Barilla-pasta till bra priser.

 

I bersån

Almondy
Det började med en mandeltårta och sedan har kalaset bara fortsatt. Almondy säljer tårtor som smör och på outleten i Torslanda kan fyndare bunkra bakverk med mindre skönhetsfel.

Kiviks Musteri
Saft, juice, must & co. Grunden till Kiviks Musteri lades redan 1888. Numera besöks musteriet av 200 000 personer per år. Utöver Musteributiken väntar bl a även en presentbutik.

 

Lördag hela veckan

Fagerströms Karamellfabrik
Fagerströms är karamellkokare i glada Hudik sedan snart ett sekel. På sitt goda samvete har de såväl nostalgigodiset Bravokola samt den älskade Tomteklubban.

Cloetta
I anslutning till Cloettafabriken i Ljungsbro säljs snask till mums-mums priser. Men det söta varumärket erbjuder även en butik på Malmös största gågata och en 50-talsinspirerad godisbutik i Gamla Linköping.

Dals Konfektyr
Bengtsfors skum- och dragéexperter tillverkar skumbananer, björnar, kolabönor, gräddkola, svampar, violprinsar… på löpande band. Fabriksbutiken är en av bygdens turistattraktioner. 

Gränna
Googla på ”Gränna” och ”polkagrisar” och inse att hela sta’n är en godisfabrik. En av tillverkarna av Amalia Eriksons innovation är Franssons Polkagrisar, men fabrikanter och polkabodar finns här överallt.

Kolafabriken
Godisparadiset i Bräkne-Hoby rymmer mer än 100 sorters kola och fudge, direkt från fabriken. Här säljs även godis till rea-priser pga utgående sortiment, kort datum, andrasort osv.

 

I skogen, på stranden...

Naturkompaniet-Fjällräven Outlet
1960 startades Fjällräven i Örnsköldsvik. Numera hittar man ”Fjällis” i hela världen, men i Ö-vik finns företagets hjärta och tillika Sveriges största outdooroutlet. Fynda friluftsartiklar till -30-60 %. 

Lundhags
I Järpen, nära Åre, och i Insjön i Dalarna finns Lundhags outlet med allt från strumpor till kängor, ryggsäckar och jackor. Allt det senaste från friluftsjätten men även t ex Swix och Ulvang.

Clas Ohlson
Clas Ohlson har så klart en fyndbutik i anslutning till den ordinarie Clas Ohlson-butiken i sin hemort Insjön. Upp till 70% rabatt på ordinarie priser.  

Morakniv
Fynda en äkta Morakniv eller dalahäst! Outlet i samma lokaler som Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs.

Kavat skor
En gång i tiden låg mer än hälften av landets skofabriker runt Örebro. I Kumla kan Kavats klassiska barnskor fyndas på fabriksförsäljning. Skoindustrimuseet är också värt en titt. 

 


 

Outletbyar

Ibland bildar flera märkesbutiker en så kallad outletby, där de säljer sitt lageröverskott till förmånliga priser.


Stockholm Quality Outlet i Barkaby
Över 50 butiker och en mängd matställen. De flesta som åker hit gör det för att handla märkeskläder (Filippa K, Gant, Odd Molly…) till 30-70% lägre priser än i city. Vässa armbågarna! 

Vingåker Factory Outlet
Kärnan på Vingåkers Factory Outlet stavas kvalitetskostymer från bland annat Tiger, Oscar Jacobson och Sir of Sweden men här finns också mycket annat. Allt till 30-70% under ordinarie pris. 

Fabriken i Sparreholm
Fabriken i sörmländska Sparreholm är ett stort butiksområde med budgetpriser på kläder, husgeråd och presentartiklar. I trakten finns även Båvens Spinnhus, ett ullspinneri med fabriksförsäljning och gruppvisningar.

Hede Fashion Outlet
Västkustens största outletby har ett femtiotal olika butiker som Adidas, Björn Borg, Haglöfs, J.Lindeberg, Lexington och Polo Ralph Lauren. Minst 30% ”off”.   

Gällstad
Legendarisk textilbygd som samlar flera outletbutiker för Lager 157, Ivanhoe, Oscar Jacobson m fl.

Kosta Outlet
Till turistmagneten i Glasriket kan man förstås komma av många anledningar och vill man handla billigt hittar man det mesta i Outletladan, med 20 000 m2 shopping.  


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår