• Kanske vill ni bara ha ett kort intro innan ni utforskar museet själva, eller en guidad visning som går på djupet? (c) IKEA Museum.

Blott Sverige svenska företagsmuseer har

Absolute Home, IKEA Museum, World of Volvo... Företagsmuseer har "alltid" funnits men blir de inte allt fler? Kanske är det så att vi homo consumicus älskar att känna igen oss och gärna vill veta mer om våra favoritmärken. Lägg därtill att företagen uppmanas till att aktivt vårda och finputsa sin unika historia – det stärker ju varumärket, bevars.

I Sverige finns en rad  varumärkesmuseer. Ett besök hos dem är också ett besök i Folkhemmet. Och visst känner man igen sig. "Precis en sån...!"


ABSOLUT HOME Åhus
Lära känna Absolut från insidan i Absolut Home The Åhus Villa. Filosofin, människorna och ambitionerna. Om du någonsin funderat över hur Absolut blivit så känt världen över, är det på en guidad tur här man får svaren. Cocktailbar, restaurang, merch-butik... finns likaså. 


BRIO Osby
BRIO Lekoseum finns din barndoms leksaker i montrar samt lekstationer för alla med myror i brallan: tågbanor, lek-kök, spel och annat skoj. Även nutiden är representerad. Och om ni undrar över Barbies starka närvaro så finns förklaringen i att det en gång var just Bröderna Ivarsson I Osby som bjöd in denna chica tonåring till den svenska marknaden.

 

IKEA Älmhult
Museet över det globala hemmet och dess skapare ligger i vad som en gång var möbeljättens första varuhus, från 1958. På IKEA-museet väntar platta-paket-historia, kampradsk kämparanda och en massa möbler. Restaurangen serverar köttbullar och museibutiken säljer produkter som bara kan köpas här, liksom en del nyproducerade klassiker. Allt till IKEA-priser.

 

ABU-GARCIA Svängsta
Halda fickursfabrik drog igång i slutet av 1800-talet. Första världskriget tog kål på efterfrågan och man ställde om till taxametrar. Men det var nästa finmekaniska satsning, sportfiskeutrustning under märket ABU, som skulle bli ett lyckokast. Den första spinnrullen kom 1941. Det lilla ABU-museets utställning rymmer hundratals världsberömda rullar, spön och beten.

 

HUSQVARNA Huskvarna
Husqvarna Fabriksmuseum kan man följa utvecklingen vid en av världens äldsta (mer än 300 år!) och mest mångsidiga industrier. Från kunglig vapensmedja till spisar, cyklar, symaskiner, moppar, motorsågar – you name it. Ett prylmuseum i positiv bemärkelse. 


VOLVO Göteborg
1927 rullade den första serietillverkade Volvobilen ut ur fabriken. På Volvo Museum kan besökarna följa Volvos historia och framtid. Här väntar konceptfordonen, lastbilarna, bussarna, maskinerna, båt- och flygmotorerna och – förstås – bilarna. En särskild avdelning tillägnas rally och racing. Volvoshop och Volvofik finnes likaså. I april 2024 flyttar museet från Hisingen och in på fashionabla, splitternya World of Volvo intill Liseberg.

 

SAAB Trollhättan
Saab-bilarnas historia må vara all, men på Saab Car Museum kan besökarna ta del av ett viktigt kapitel av svensk bilhistoria. Den första ur-Saaben finns givetvis här, i fint sällskap av standard-, koncept- och rallybilar från 1940-talet och framåt. Här väntar också en massa nördig teknik- och designhistoria och en souvenirbutik. 


WASA Filipstad
Wasabröd/Barilla är världens största knäckebrödstillverkare. Från bageriet i Filipstad har frukostfavoriter som Husman, Delikatess och Falu Rågrut spritts över världen sedan 1931. Lär er mer om företagets historia i Knäckebrödsmuseet, handla knäckande goda grejor i fabriksbutiken och passa på att fika med krispigt dopp.

 

OLW Filipstad
Sedan 1967 har OLW producerat snacks i hjärtat av Värmland och i Snacksbutiken i Filipstad kan besökare kunna ta del av allt från cheez doodles® historia till hur chips produceras i OLW:s fabrik. Älskar du snacks eller är du bara riktigt sugen på något smaskigt är detta destinationen för dig – oavsett om du är värmlänning eller en snacksälskare med vägarna förbi.

 

CLAS OHLSON Insjön
Clas Ohlson var bara 22 år när han 1918 startade postorderfirman som idag är börsnoterad och har flera tusen medarbetare runtom i världen. Clas Ohlson-museet bjuder på en nostalgisk resa via kataloger och hundratals karakteristiska produkter. I museet finns även en liten bio, där filmen om Clas Ohlson visas.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår