• Bruno Mitsogiannis som pizzabagaren Gunnar Armani och Elisa Lindström som hotellägaren Elisa. Foto: Markus Gårder.

  • Daniel Stigberger och Rebecka Landing imponerar i rollerna som Tommy och Pamela. Foto: Markus Gårder.

  • När Robert Rydbergs östgötakomik möter Magnus Skogsbergs tokholms-manér slår det gnistor... Foto: Markus Gårder.

Bra vibrationer på musikalen:De' e' det här vi kallar kärlek

Ögongodis, örongodis, lyckopiller... är ord som osökt kommer för mig när jag ska summera urpremiären av schlagermusikalen ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” på Nöjesteatern i Malmö.

För det spelar liksom ingen roll om man (som jag) växt upp i ett fullständigt schlagersanerat hem på 1980-talet och aldrig direkt vurmat för tonsatt cannelloni, macaroni och lasagne: det här är mammas mias gata. Lägereldarnas lägereld. Låtarna är bränslet. Publiken övertänd redan efter första riffet.

26 låtar som alla signerats Lasse Holm och/eller Torgny Söderberg bildar en kavalkad som inte sällan får publiken att sitta och gissa vad som komma skall. (Aha... hon heter Eloise. Och han Tommy. Och han där är pizzabagare – okeeej...). Främling, Bra vibrationer, Inget stoppar oss nu, Eloise, Kärleken är evig... men även mindre kända alster såsom Bara en clown och Månsken i augusti jackar i varandra. Tempot ska variera. Handlingen ska rattas framåt.

Det säger sig nästan självt att just den biten lätt blir krystad. Grejen är bara att det inte spelar någon större roll. Detta är trots allt en jukeboxmusikal där handlingen är en förevändning snarare än en anledning. Det som är viktigt på riktigt är att en oerhört proffsig ensemble bestående av såväl scenrävar som nya imponerande stjärnskott med hundratioprocentig publikkontakt i tre timmar lyckas leverera en chockrosa och gyllene bubbla där det mesta sitter som en hårdsprejad 80-talsfrilla. Sången, dansen, orkestern, kostymerna, komiken, konstrasterna, överraskningarna, effekterna... bildar en oemotståndlig charm-cocktail som bär regissören och koreografen Hans Marklunds tydliga signum. Det svänger. Man smälter. Den som letar efter en död sekund letar förgäves.

Aldrig tidigare har nog schlagerns kraft slagit mig som när jag sitter i Nöjesteaterns salong, som för kvällen förmodligen slår 2020-talsrekord i axelvaddar och gyllene skor. Ingenting är liksom större än det häääär. Publiken kan de flesta texter utantill och är inte är sen att stå upp i raderna och diggileya i takt. Detta är helt enkelt ett feelgood-universum i vilket det är omöjligt att vara en främling om man inte bott under en sten i skogen de senaste 40 åren. Och i en tid som denna gör det onekligen rätt gott.

 

/Caroline Lilja Grilly

 

Nya musikalen De’ e’ det här vi kallar kärlek hade premiär på Nöjesteatern i Malmö den 22 september 2023 och spelas t o m den 10 december.
 

Manus: Ingela ”Pling” Forsman & Monica Forsberg.
Musik: Lasse Holm, Torgny Söderberg m fl.
Regi & koreografi: Hans Marklund.
På scenen: Bruno Mitsogiannis, Magnus Skogsberg, Elisa Lindström, Robert Rydberg, Stefan Clarin, Frida Bergh, Rebecka Landing, Elin Malmborg, Daniel Stigberger m fl.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår